IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по вписванията не е уведомила КЗЛД за срива в Търговския регистър

АВ е самостоятелен администратор на лични данни, но е и носител на административнонаказателна отговорност за извършени административни нарушения

20:53 | 17.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) не е получавала информация от Агенция по вписванията (АВ) за проблема с Търговския регистър. Това става ясно от отговор на надзорния орган на въпроси на Bloomberg TV Bulgaria.

„Независимо от това, имайки предвид информации от медиите, и с оглед значимия обществен интерес, в изпълнение на своите функции КЗЛД, като единствен надзорен орган в областта на защитата на личните данни в България, по своя инициатива изпрати запитване до Агенция по вписванията, с копие до министъра на правосъдието, относно временното преустановяване на достъпа до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, за което е сезирана прокуратурата, Държавна агенция национална сигурност и Министерство на вътрешните работи“, се посочва още в отговора.

Питането от страна на Комисията за защита на личните данни е дали възникналото събитие представлява случай на нарушение на сигурността на личните данни по смисъла на чл. 33 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни. 

По принцип Агенция по вписванията, като администрация към министъра на правосъдието, е самостоятелен администратор на лични данни по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679., обясняват от КЗЛД. В този смисъл на собствено основание агенцията е носител на административнонаказателна отговорност за извършени административни нарушения на Регламента и Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

„Следва да се отбележи, че по принцип административна отговорност може да се носи доколкото със същите действия не е осъществен и състав на евентуално престъпление от общ характер, което е от компетентността на МВР, ДАНС или прокуратурата“, посочват още от надзорния орган.

От отговора се разбира, че след получаване на отговор от Агенцията по вписванията, респективно и от Министерство на правосъдието, КЗЛД може да упражни съответните си правомощия. Обратна връзка от ведомството, което стопанисва Търговския регистър може да се очаква най-рано следващата седмица.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
coder
преди 5 години
Случва се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още