IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск остава начело на Tesla въпреки трудностите

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск определи настоящата година като най-тежката в своята професионална кариера в интервю пред The New York Times

16:30 | 17.08.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla Илон Мъск ще остане начело на компанията въпреки настоящите трудности, заяви той в интервю пред в. New York Times.

2018 г. се превърна в изключително динамична година за Мъск, след като той обяви чрез съобщение в Twitter през миналата седмица, че се надява да превърне Tesla в частна компания, изваждайки я от фондовата борса. Това постави началото на истински фурор на пазарите, както и в рамките на самата компания.

Туитът на Мъск предизвика и разследване от страна на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ във връзка с обявените производствени резултати от 2017 г., като също така разгневи и някои членове от борда на директорите на Tesla, които не одобряват решението за излизане от борсата.

Продължават и усилията за намиране на помощник на Мъск, който да свали част от напрежението върху него, след като стана ясно, че предприемачът е употребява транквиланти, за да поддържа форма в напрегнатото си ежедневие, пише New York Times.

Мъск заяви пред New York Times също, че никой не е видял или преценил туита му за плана да делистне компанията от борсата преди публикуването му. Милиардерът се просълзи няколко пъти по време на интервюто и разказа за напрежението да ръководи производителя на електромобили. Мъск написал туита за свалянето на Tesla от борсата, докато пътувал към летището на 7 август.

В продължение вече на две десетилетия той е един от най-амбициозните и прогресиращи предприемачи в Силициевата долина, участвайки в създаването на няколко влиятелни технологични компании. 

По време на интервюто Мъск демонстрира необичайно ниво на самооценка и уязвимост, признавайки, че неговите отговорности си имат и своите лични жертви.

Той заяви, че е използвал социалната платформа Twitter като опит за постигане на прозрачност при взимането на решение от подобен калибър.

След съобщението в социалните мрежи акциите на Tesla поскъпнаха, а инвеститори, анализатори и журналисти останаха озадачени от съдържанието му.

Твърдението му за „осигурено финансиране“ се превърна в главен въпрос по темата за изваждането на Tesla от фондовата борса.

Оказа се, че това финансиране далеч не е осигурено.

Според Мъск това това твърдение се отнася до потенциалната инвестиция от страна на фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия , с чиито представители той разговаря на няколко пъти.

Все още обаче Фондът не се е ангажирал да предостави каквито и да било средства за откупуването на компанията.

Сред обсъжданите възможности е и тази другата голяма компания, ръководена от Мъск – SpaceX, да помогне за финансирането на приватизацията на Tesla, взимайки дял от нея.

В интервюто си пред New York Times Мъск заяви също, че не е получавал гневни обаждания или съобщения от „излъгани“ инвеститори и директори.

В заключение той посочи, че вече съжалява за туита, планирайки да спре използването на социалната платформа.

Някои членове на борда вече са го посъветвали да ограничи вниманието си върху социалните платформи и да се съсредоточи върху производството на електромобили и изстрелването на ракети в орбита.

Според Мъск обаче най-лошото тепърва предстои.

„От оперативна гледна точка за Tesla най-лошото приключи“, заяви Мъск, като добави: „Но в личен план най-лошото тепърва предстои“.

Той отдаде голямо значение на своя стрес, причинен от натиска на търговците на дребно, които залагаха срещу акциите на Tesla, заявявайки, че се подготвя за няколко месеца на „екстремни мъчения“. Именно агресията на тези търговци, според него, може да доведе до заличаването на Tesla.

Той обаче успокои своите привърженици, че няма намерение да оставя поста на главен изпълнителен директор в Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Самият факт, че почти всеки ден пишат за Мъск или за Тесла говори за влияението му, което оказва в автомобилостроенето!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Като начало могат да забранят сделката, която Мъск се кани да направи, а после да си измислят какво ли не. Законите им го позволяват, останалото е въпрос на креативност от страна на SEC.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Веднага ли ще заповядвате да Ви отговорят, или Ваше императорско величество ще благоволи да изчака докато имат възможност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
И каква дума има комисията? Ще разследват примерно около година, а дотогава Тесла вече няма да е публична компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
KPetkov
преди 5 години
Дали ще остане начело, думата вече има и Комисията за ценни книги. На "мъскарада" скоро може да бъде сложен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още