IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският регулатор е започнал проверка на Tesla заради Model 3

Разследването е започнало още преди съобщението на Илон Мъск в Twitter и е насочено към обявените от компанията производствени данни от 2017 г.

11:31 | 17.08.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската Комисия по ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission - SEC) започна разследване на случая от преди година, когато американската компания Tesla подведе инвеститорите за производствените резултати на своя Model 3, пише Wall Street Journal.

SEC е призовала доставчиците на части за производителя на електромобили като част от разследването още преди Илон Мъск да разтърси публичното пространство със своето съобщение в Twitter от преди десетина дни.

Регулаторът е призовал и директорите на Tesla, опитвайки се да научи каква конкретна информация имат за плана на Мъск да направи компанията частна. 

Акцията по проучването на тези два въпроса се провежда под ръководството на офиса на SEC в Сан Франциско, съобщават запознати източници.

Wall Street Journal разкри през изминалия октомври, че заводът за сглобяване на електромобили на Tesla все още не е напълно готов, а голяма част от предвидените бройки на Model 3 са ръчно сглобени само седмица, след като Мъск обяви, че производството на новия модел е започнало през юли същата година. Тогава той заяви, че ще бъдат завършени 1600 автомобила през третото тримесечие на 2017 г. преди да бъдат достигнати окончателните 20 000 броя до края на декември.

Тази прогноза беше много по-различна от това, което Мъск предвиди година по-рано, когато, по думите му, 20 000 броя от Model 3 ще бъдат произведени само през втората половина на годината.

Tesla произведе 2700 броя от Model 3 през третото тримесечие на 2017 г. Седанът, който се продава за 35 хил. долара, е създаден да въведе производителя на луксозни електромобили в по-широкия комерсиален пазар.

Tesla и нейните директори могат да бъдат санкцонирани въз основа на федералните закони в областта на ценните книжа, ако регулаторите счетат, че мениджърите са подвели инвеститорите с невярна информация за забавянето на производствената дейност на компанията. 

Проверката на SEC може да продължи от няколко месеца до години, като за момента от Комисията отказват да дадат коментар по въпроса.

Брад Бенет, адвокат към Baker Botts LLP, заяви, че SEC е предприемала подобни мерки в миналото срещу други компании заради оперативни прогнози. Тези прогнози са трудни за доказване, тъй като изискват дълбоко вникване в детайлите около продукцията на компанията

Tesla вече е изправена пред частноправен спор във федералния съд в Сан Франциско, където група от инвеститори излъгаха друга група от подведени инвеститори на компанията за това колко бързо ще бъдат произведени предвидените бройки на Model 3.

Tesla настоява това дело да бъде закрито, заявявайки, че е решила производствените проблеми своевременно.

Във връзка с желанието на Мъск да направи компанията частна, регулаторите притискат директорите на производителя на електромобили да разкрият информация за плановете на главния изпълнителен директор.

SEC проверява и дали Мъск нарочно е подвел инвеститорите, когато публикува съобщение в Twitter, свързано с предложението да удари късите продажби като повиши стойността на акциите на компанията.

Илон Мъск все още не е представил пред борда конкретно име на компания, която да се превърне в потенциален инвеститор за излизането на Tesla от фондовата борса, въпреки че обяви в Twitter, че подобен ход вече е „финансово обезпечен“.

За да направи компанията частна, Мъск трябва да съкрати броя на акционерите. Компании с повече от 200 акционера (или с повече от 500 инвеститори на дребно), които нямат определени прагове за печалба, са принудени да обявяват своите отчети на всяко тримесечие и да представят детайлно рисково оповестяване.

Мъск предвижда около две трети от всички акции на Tesla, които са притежание на инвеститорите, да преминат към частната компания.

Той, както и други ръководни лица на компанията държат около 25% от пазарния ѝ капитал. Индивидуалните инвеститори разполагат с малко повече от 17%, останалите близо 58% се държат от големи институционални инвеститори, допълва Wall Street Journal, позовавайки се на данни от FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Естествен подбор, какво да правиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Откачалката юсеин ша са обеси на абажура !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Май най-накрая на "Поразяващата уста" ще му вземат смартфона, за да се съсредоточи над книжките по индустриален дизайн, а не как да продаваме акции като Джордан Белфърт.Tesla reportedly searching for a No. 2 executive for Elon MuskTesla executives have been trying to recruit a number-two executive to take on some of Elon Musk's day-to-day responsibilities, the New York Times reports.https://***.cnbc.com/2018/08/17/tesla-reportedly-searching-for-a-no-2-executive-for-elon-musk.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
Ще духа супата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Императорът
преди 5 години
Какво стана - бе - нали до четвъртъкът най-късно щеше да се знае кой щял да купи тИслата, за да стане тя частна компания ?????Както и очаквах: поредната измама и машшшшшинация на мошшшшшшеникът мъск лъсна със страшна сила, лъсна кат` тако`а !!! Къде са неговите форумни защитници - защо се крият?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още