IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица достигна ново 43-годишно дъно

Хората без работа в страната са 4% - най-малкият процент от февруари 1975 г.

12:36 | 14.08.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата във Великобритания достигна до най-ниската си стойност от 43 години насам през трите месеца до юни, но въпреки това темпото на нарастване на заплатите показва признаци на отслабване.

Хората без работа в страната са 4% - най-малкият процент от февруари 1975 г., съобщиха от Националната статистическа служба, цитирани от Bloomberg. Очакванията на икономистите бяха те да останат на ниво от 4,2%.

Спадът може да бъде включен и към списъка с причини, заради които Английската централна банка (АЦБ) увеличи лихвените си проценти по-рано този месец. Според политиците започва да се трупа инфлационен натиск на пазара на труда, като недостигът на квалифицирана работна ръка принуждава някои работодатели да увеличават заплатите в опит да привлекат и задържат кадри.

Въпреки това налице са малко сигнали за цялостно повишение на заплатите – ръстът във възнагражденията се забавя до деветмесечно дъно от 2,4% в периода между април и юни. От АЦБ обаче очакват ускорение до 3,5% по-късно през годината.

Тук от значение ще е производителността, тъй като без значително подобрение маржовете на печалбата на компаниите може да се окажат под натиск, което да бъде компенсирано от нарастващи цени.

Според данните, публикувани във вторник за второто тримесечие производството за час е нараснало с 0,4%, което оставя производителността с ръст от едва 1,5% за година.

 От АЦБ очакват безработицата да спадне до 3,9% тази година, като според гуверньора на финансовата институция ще бъдат необходими още увеличения на лихвите, за да се върне инфлацията към зададената цел от 2%.

Ръстът на заплатите, без бонусите, се е забавил до 2,7% - най-слабата му стойност от януари, но все още е пред инфлацията от 2,4%.

Увеличението на заетостта през последната година се дължи основно на наемането на британци, тъй като все по-малко чужденци идват в страната след референдума за напускането на Европейския съюз. Наблюдава се рекорден спад в заетостта сред гражданите на ЕС, тласкана основно от жителите на осемте държави, които се присъединиха към блока през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Най-ниска безработица? Ми нека да задушим бизнеса, като спрем да привличаме кадри от ЕС - естествено, най-вече висококвалифицирани. Умен кат' британец, го ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
как можа да напишеш толкова много и нищо смислено ...демек примерно у египет където 2/3 са безработни, заплатите са много високи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
виждам че си много "начетен", би ли ми казал в коя държава живеят англо-саксонците ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Няма по-напредничаво племе в PR-a от англосаксонците.Ако искате да им видите ***, надигнете килима!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Стъкмистика му е майката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
А кой да погледне следната статистика:- Колко умират от студ всяка зима у Малобритания няма да река - ерес!- Ще кажа една анатема: около 77% от тия, които са БЕЗДОМНИ,всъщност РАБОТЯТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Добре казано, като се може да се добави нещо незначително, защото е пропуснато да бъде упоменато в статията, а именно - британските заплати достигнаха и 43-годишно дъно. Не чак толкоз важно, но си струва да се отбележи, защото до ликвидирането на безработицата дебне от засада и ликвидирането на заплатите. Някога у нас нямаше безработица и всички бяха доволни, че взимаха по 160 лева заплата и не плащаха за телефон, телевизор и кола, защото такива неща не съществуваха тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още