IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Цените няма да скочат много след влизането в еврозоната

Присъединяването ни към клуба на богатите няма да реши проблемите в образованието, твърди главният изпълнителен директор на Световната банка

11:33 | 14.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Влизането на България в еврозоната няма да доведе до сериозно увеличение на цените у нас. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР. Тя посочи, че влизането на страната в клуба на богатите ще укрепи допълнително икономическата и финансовата ни система.

Георгиева увери, че разбира притеснението на хората за сериозно поскъпване на стоките и услугите, но посочи, че „това не трябва особено много да си го слагаме на сърце“. По думите ѝ нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро само че 50% по-ниски.

Тя е категорична, че въпреки очевидните позитиви от влизането в еврозоната, България трябва да направи множество реформи. Еврозоната няма да ни реши проблемите в образованието, добави още тя.

Относно търговската война Георгиева обяви, че това действително създава напрежение между водещите икономики.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1,4 трилиона долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите са в режим на изчакване“, каза още главният изпълнителен директор на Световната банка. 

По думите ѝ тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми, като например климатичните изменения.

„Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега. Вторият проблем е дълговото бреме. На врата на света висят 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън. Третият проблем, който е актуален и за нас, добър икономически климат, добра конюнктура, но много малко страни правят реформи. Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", обясни Кристалина Георгиева.

Относно кризата в Турция тя посочи, че това е една от 15-те страни с големи дългове и дори и с малко покачване на лихвите проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни.

„Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг", обясни главният изпълнителен директор на Световната банка.

В понеделник Кристалина Георгиева имаше среща с премиера Бойко Борисов, на която му представи новоназначения постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия - Фабрицио Дзарконе. Той е пристигнал в България на 1 август за да поеме новия пост, уточняват от правителствената пресслужба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Какво значи "много"? 10% относително не е много, ама във финикийски знаци си е една много голяма сума отгоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
крас
преди 5 години
Как Криси ще коментираш случилото се с ДАННИТЕ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР, ЛИПСАТА НА КОИТО РИСУВА ДА ВЗРИВИ банковата ни система?!СТАТИИ ОТ РОДА НА ТАЗИ : "Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров? " ВСЯВАТ ПАНИКА И УЖАС ВЪВ ВЛОЖИТЕЛИТЕ НА БАНКИТЕ ОТПУСНАЛИ КРЕДИТИ НА ФИРМИ ЧИИТО ДАННИ ЛИПСВАТ В РЕГИСТЪРА. САЙТА НА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР Е БЛОКИРАН , А ДОСТЪПА ЗАМРАЗЕН!!!ТОВА Е СТРАХОТЕН УДАР НЕ САМО СРЕЩУ ПРАВОСЪДНАТА СИСТЕМА УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕКЗОТИЧНАТА МИНИСТЪРКА КРИПТОКОМУНИСКАТА ЦАЧЕВА , НО И СРЕЩУ ФИНАНСОВАТА НИ СИСТЕМА КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА НИ?!!ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ КАКВО СЕ СЛУЧВА И ЗАЩО ОСВЕТЛЕНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТНО Е УГАСНАЛО. ИМА ЛИ ИЗИБЩО ТАКОВА МИНИСТЕРСТВО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още