IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки

Няма яснота как Агенцията по вписвания ще се отработи забавянето, но няма да се загубят данни, коментират адвокат Елка Пороминска и експертът по киберсигурност Любомир Тулев

10:57 | 14.08.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемите на Търговския регистър ще затруднят нотариалните сделки

Очевидно огромната информация, която се натрупва и трябваше да бъде внедрена в Търговските регистър, доведе до неговия срив. Към момента всички компании и адвокати, които се опитват да внесат своята информация, не могат да направят това в законоустановените срокове, което води до санкции.

Това коментира адвокат Елка Пороминска, член на Съвета на Софийската адвокатска колегия, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Що се отнася до загубата на данни, тя обясни, че едва ли би могло да се стигне до такава, освен ако няма наистина злонамерени действия.

„В Търговския закон има предвидени срокове за внасяне на промените, свързани с търговските дружества. Неспазването на тези срокове се санкционира. В случая може да се говори за форсмажорни обстоятелства и все още няма яснота как това ще се отработи от тази система и от Агенцията по вписвания, каза адвокатът. – Все пак преустановяването на работата на Търговския регистър едва ли ще доведе до съществени промени.”

За пример Елка Пороминска даде регистрацията на нови дружества, която е невъзможно да се впише в момента.

„Едно дружество в процес на регистрация или такова, което променя обстоятелствата, може да работи и без тези действия да са вписани в Търговския регистър. Вписването им впоследствие ги легитимира. Така или иначе тези организации могат да продължат дейността си“, обясни адвокатът.

Относно затрудненията на сделки, свързани с банковото кредитиране и нотариалните сделки, тя смята, че проблемът може да се отрази на някои от тях, но “мащабите на засегнатите няма да са големи”.

„Банковото кредитиране е свързано с покупката на жилища. Нотариалните сделки са блокирани, доколкото няма да може да се осигури отпускането на кредита. Все пак в останалата част – налагане на ипотека и действията на нотариуси, не са преустановени. До някаква степен това ще засегне някои дружества или личности, които очакват такова кредитиране и вписване на такива обстоятелства, но в масовата част от случаите това няма да се отрази“, убедена е Пороминска.

Експертът по киберсигурност в AMATASТ Любомир Тулев е на мнение, че недостатъчната поддръжка на системите е причината за срива на Търговския регистър.

“Причината за срива на Търговския регистър най-вероятно наистина се дължи просто на техническа грешка, а не на опити за злоупотреби. Тя по-скоро се корени в недостатъчната поддръжка на системите”, заяви той в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Тулев проверка от прокуратурата, ДАНС и МВР все пак е необходима, за да премахне евентуалните съмнения.

„Ясно е, че може би е имало съмнения за някаква намеса. Хубаво е, че органите са сезирани и ще има проверка. Причината обаче по-скоро е далеч по-тривиална“, смята той.

Тулев посочи, че процесът на повишаване на капацитета на системите би трябвало да се случи по-рано. Той е на мнение, че все пак след възстановяването на работата на Търговския регистър не би могло да се говори за загуба на данни, тъй като информацията има своите копия.

„Факт е, че пети пореден ден Търговският регистър не работи. Едва ли в този период би могла да настъпи каквато и да е съществена промяна“, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 5 години
72-годишна маникюристка и фирмата й спечелили обществена поръчка за надграждане на Търговския регистър.Официалното име на проекта е Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози, а стойностт е 1 999 415.78 лв, от които 85% европейско съфинансиране.Победителят е едноличната фирма АЛФА Веселка Велчева ET, собственост на 72-годишната Веселка Асенова Велчева.Фирмата АЛФА Веселка Велчева ET държи салон за красота Пеперуда. Салон с такова име съществува на ул. Люлин Планина номер 4 в София.ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА В ДЪРЖАВАТА НА ПЕПЕРУДКИТЕ И КАЛИНКИТЕ.ИНАЧЕ ШОУТО ПРОДЪЛЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Помните ли как само за 6 месеца от Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) са изчезнали около 300 000 транзакции за стотици милиони левове??Сега пък сървърите на Търговския регистър стоят блокирани с невъзможен достъп до данните в тях.ЗАЩО ЛИ?? КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА ДА НЯМА СДЕЛКИ И ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТ?!ОСТАВА УТРЕ ДА БЛОКИРА И СИСТЕМАТА НА НАП И НЕЩАТА СЪВСЕМ ЩЕ СТАНАТ ВЕСЕЛИ.НЯКОЙ ЗАМИТА СЛЕДИТЕ ПРЕДВИД НА ВСИЧКО КОЕТО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В БЛИЗКО ВРЕМЕ.КАКВО ЛИ Е ТО И НЕ Е ЛИ СВЪРЗАНО СЪС СЪБИТИЯТА СЛУЧВАЩИ СЕ В СЪСЕДНА ТУРЦИЯ. МОЖЕ ЛИ СЛЕД ТАЗИ ОБЕЗЦЕНКА НА ТУРСКАТА ЛИРА ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА РАБОТИМ С ТОЗИ НАДЦЕНЕН ЛЕВ ?ТОВА СИ Е ЧИСТА ЛУДОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
ejko
преди 5 години
ТР много, много отдавна (всъщност - откакто работи настоящата система) не съхраняван НИКАКВИ документи на хартия... всички вписвания по партидите на търговците се правят със сканирани копия; би трябвало да го знаеш, преди да се изказваш смело по въпроса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
ejko
преди 5 години
Напротив, проблемът е огромен! На практика към момента не могат да се извършват сделки между стопанските субекти (които предполагат подписването на договор). Казват - до дни ще се възстанови услугата "УАС", но ако наистина има загубена информация - то Актуалните състояния няма да са актуални. С оглед на това, че ТР още не е наваксал с вписването на отчетите и декларациите за липса на дейност, евентуално повторно обработване на документите по партидите от началото на годината би означавало, че новите такива няма да се обработват в следващите... 6 месеца (поне!) Това означава, че не можеш да си смениш управителя или СД, не можеш да направиш ипотека или залог и т.н., и т.н. Това засяга всички ни! Проблемът е наистина много, много сериозен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
data
преди 5 години
Абе как ги говорите тия неща че нямало страшно ? Банки , нотариуси и всчки ползватели на регистъра реално НЕ РАБОТЯТ - няма сделки , няма данъци , няма доходи . п.п. а той регистъра си показваше че ще сгъне ама не може само с цоцане не става . Няма как да накараш всички да подават информация в регистъра и да не инвестираш в поддръжка и разширяване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Ако не знаеш значението на ТР моля те не коментирай под статий за него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
При загуба на информация за 8 месеца назад само на първо четене са сещам за 4 вида измами които ще се правят. Инач не не е сташно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Нищо толкова не е станало, Търговския Регистър все ще се оправи с времето. Дори и по новините го споменават между другото, т.е. не е нещо важно.А техниката че трябва да се поддържа, така е. Въпросът е, че ние не можем да си позволим да отделяме милиони за техниката на ТР, затова е нормално техниката му да е с по-ниско ниво на надежност, все пак е само някакъв ТР. Като приключим с реформите и прехода, някой ден сигурно ще могат да се отделят повече пари, но това ни е лошото наследство от тройната коалиция, постоянно се натъкваме на мини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
pioner
преди 5 години
Станало е и то много много! Техниката работи нормално ако се поддържа и подменя периодично. Загубите от не фунциунирането на регистара може да достигнат стотици милиони. А при евентуална загуба на масиви от регистъра щетите ще са неизчислими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
caller
преди 5 години
И да има загуба на информация, не е толкова страшно, защото се говори само за периода от началото на годината. Хората може наново да внесат какво са правили и пак всичко ще е наред. Търговския регистър все пак има нещата на хартия, не е страшно. Добре е като имаш една електронна система, всичко вкарвано в нея да бъде разпечатвано и на хартия, за всеки случай, при проблеми да има хард копи дет се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още