IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обичайният изстрел в собствения си крак

Каквито и да са отговорите на Москва след новите американски санкции, те по всяка вероятност ще навредят единствено на Русия

14:46 | 13.08.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че САЩ навярно разбират „как ще реагира Русия“ на новите санкции.

„Ако последва нещо като забрана върху дейността на банки или върху използването на една или друга валута, това ще може да се нарече съвсем директно обявяване на икономическа война“, заяви по-рано той. Премиерът заплашва да отвърне на този натиск „с икономически методи, с политически методи, а при нужда и с други методи“. С какви по-точно - не става ясно, но това може и да е намек за военна сила. 

Анализирайки „неясната заплаха“ на Дмитрий Медведев, по-добре нека започнем от края, посочва в свой материал Иван Преображенски, цитиран от БТА. Да предположим, че другите методи наистина са военни. Нали премиерът не е използвал току-тъй именно думата „война“, макар за начало и в икономически контекст. 

Къде Русия може да използва сила? В крайна сметка има само два варианта - Украйна и Сирия. САЩ обаче не нареждат нито едната, нито другата страна сред приоритетите във външната си политика. Тъй че руските „телевизионни“ политолози нека разправят, колкото си щат, че в отговор на новите щатски санкции Москва може рязко да засили натиска върху „проамериканския режим в Украйна“. Тогава украинците ще пострадат със сигурност. Американците обаче най-много да вдигнат паричната и военната помощ за официален Киев. И то без съществени разходи за военния бюджет на САЩ.

Колкото до Сирия, там обстановката вече се изостри в един момент толкова сериозно, че едва не се стигна до пряк конфликт между Русия и Съединените щати. Всички предпоставки бяха налице, но Кремъл реши да избегне директен сблъсък. Сега просто няма как да вдигнем залозите в Сирия - там бяха изпробвани всички методи за натиск върху американците, но те не донесоха никакви бонуси на Москва.

Може естествено да се намесим и в някой друг конфликт извън Русия, потенциално застрашаващ интересите на САЩ. Това обаче ще струва доста, а както сполучливо се изрази самият Медведев (през 2016 г. пред руска жена, оплакала се от малката си пенсия, б. пр.), страната днес няма пари за това. А щом влезе в сила новият пакет американски санкции, парите ще станат още по-малко.

В икономически план Русия пък съвсем нищо не може да стори. Така наречените ответни санкции са удар по собственото й население. А всяка забрана, било върху доставките на нещо американско у нас (в Русия – бел. ред.), било върху износа на каквито и да било руски стоки за САЩ (където не продаваме кой знае колко) само ще влоши нещата. Както чудесно пролича от дискусиите тази пролет по повод отговора на предишния пакет санкции на САЩ, забраниш ли някакви доставки, убиваш руското производство, оставяш хората без работни места, а болните - без лекарства. 
Кремъл на практика няма днес икономически инструменти, с които да реагира на американския натиск.

Колкото до политически отговор, тук вече изобщо не е ясно какво има предвид Дмитрий Медведев. Ако става дума за шумни изявления, Русия вече ги е направила.

Ако говори за жалби срещу американците пред ООН, СТО и различните международни институции, те или също са внесени вече отдавна, или Кремъл схваща и сам, че няма смисъл да се жалва. Ако пък замисля антиамерикански алианси, Русия (освен Беларус може би) просто няма достатъчно верни съюзници.

Тъй че нещата на практика са в задънена улица. Кремъл не може да остави без отговор новите санкции на САЩ. Това не е само въпрос на престиж. Москва е убедена, че има насреща си противник, който приема липсата на отговор за проява на слабост - точно както прави самото руско ръководство. 

Значи отговор със сигурност ще има. И според израза, излязъл на мода в Русия, отговорът ще е асиметричен. В смисъл че американските санкции, изглежда, ще ударят руската икономика и стандарта на обикновените хора в страната - досущ както и ответните мерки на Москва. Сами ще се застреляме в крака - вече за кой ли път.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
опитах се нееднократно, но уви поведението ми зависи от събеседника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 10
rumeni72
преди 5 години
това е за всички *** въпроси кога Лукойл България ще плати поне една стотинка данък печалба. Лукойл Нефтохим-Бургас АД е собственост на Lukoil Europe Holdings B.V.А, Lukoil Europe Holdings B.V. е 100% собственост на компанията майка Lukoil Oil Company (Company Overview of Lukoil Europe Holdings B.V).Собствеността на компанията-майка ОАО Лукойл : почти 77 % от акциите принадлежат на Холандската банкова ING Group, притежавани през нейното руско поделение ИНГ банк Евразия, което притежава на 100 %. Остатъка до 100% е на по дребни играчи и част от него се търгува на руската фондова борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
khao, що не кажеш нещо нормално? Като се загледа човек отстрани в нашите нрави, какво, мислиш? Само им се радва? ОсОХемобено смешен, ддо сълзи, на хората им иде бабаитлъкът на един топящ се етнос.- Хем големи, хем нас_рани. зАпри се, де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 4
Спящият бик
преди 5 години
"Руснаците произвеждат почти 100% от номенклатурата на стоки, така че ги боли снапса. Друг въпрос е на каква цена и как обикновения руснак го ***."Нещо като затворено феодално стопанство?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
...това Ще Може да се нарече съвсем директно обявяване на икономическа война.-------Имаше някаква опция за спране на плащания по задължения в случай на извънаредни обстоятелства. Имаше и процедура за включването на тази клауза. Използвана е. Не знам какви са експозициите на руските компании към западни банки в момента. Преди бяха някъде към 500 милиарда $.П.П. Сега е ясно защо руснаците с такива бесни темпове разпродават американските облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 10
Sharky's
преди 5 години
Руснаците произвеждат почти 100% от номенклатурата на стоки, така че ги боли снапса. Друг въпрос е на каква цена и как обикновения руснак го духа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
И аз питам какво наистина трябва да се случи, за да плати "Лукойл-България" поне една стотинка данък печалба в родната ни хазна. Последните 10 години е само на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 29
khao
преди 5 години
еми като гледам без ирански газ и ирански туристи, добре се справяме ... така ще е и без пропадналите руснаци, по добре без тях. Повдига ми се от гнусния им език и нрави ! :):) айде морозовци елате ми повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 10
mick
преди 5 години
Че то САЩ стреля.. в крака се уцелиха значи... Правят така, че светът вече не вярва на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 11
hagan
преди 5 години
сериозния въпрос е Не какво ще става със русия путинска или руснаците|неми пука за тях ще се оправят| ,а какво ще става със България и нашите икономически отношения ако Русия стане една графа със Иран като санкции ако санкциите обхванат Лукойл и Газпром от къде ще вземаме енергоресурси и на каква цена ако се забранят курортистите от русия ще ги заместим със английски алкохолици ако забранят руските инвестиции в имоти и се получи срив на цената на имоти по черноморието и да не може българин да си продаде имота 2 години поради това че до него руснак продава на половин цена-това са сериозните въпроси за икономически сайт а не политически статийки финансирани от дойче веле и свободна европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още