IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестиционните мениджъри управляват парите ни?

Над 75% от финансовото богатство на българина са в депозити, посочи Надя Неделчева от Карол Капитал Мениджмънт

17:52 | 07.08.18 г. 2
Как инвестиционните мениджъри управляват парите ни?

30 инвестиционни дружества в момента управляват 1,4 млрд. лева. Тези суми растат и са по-високи от преди периода на кризата, когато българските управляващи дружества управляваха под 1 млрд. лева. Това е много малък процент от брутния вътрешен продукт на България – под 2%, докато в развитите страни съотношението активи на взаимни фондове към БВП е над 100 процента, като по това тази разлика е феноменална. 

Това съобщи Надя Неделчева, ръководител на Управление на портфейли и анализи в Карол Капитал Мениджмънт в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя напомни, че над 75% от финансовото богатство на българина се намира в депозити, а този факт говори за една много изкривена представа за това какво могат да правят българите с парите си.

“Това е съвсем естествен процес, съвсем естествена динамика, парите от депозитите, в контекста на ниските лихви, хората да се запитат какво да правят със спестяванията си. Тази тенденция на спад на лихвите, които наистина клонят към нула, много ни помага в момента. С по-малки суми българите могат да участват активно на финансовите пазари”, съветва Надя Неделчева. 

Тя коментира и критериите и реда за провеждане на тазгодишния изпит за лицензирана дейност на лица - брокери и инвестиционни посредници, който ще се проведе на 10 и 11 ноември.

По думите ѝ лицензът, с който ще завършат явилите се, го доближава до американския сертификат CFA (сертифициран финансов анализатор).

„Работата като брокер на ценни книжа и като инвестиционен консултант е нещо доста непознато у нас не само за учащите, но и за голяма част от населението. Това е естествено съобразно етапа на икономическо развитие на страната, който дава отражение в във финансова култура. Нашата индустрия е млада, тя тепърва ще се развива“, прогнозира експертът.

Тя е на мнение, че изпитите за брокери и инвестиционни посредници по закон трябва да се провеждат поне веднъж годишно.

Преди 2007 година големият интерес към обучението на брокери е налагал провеждането и на две сесии годишно, а след тази година пониженият интерес към работата на брокерите е довел до година без изпит. От няколко години се наблюдава засилен интерес към тези изпити, както и към подготвителните курсове за тях, отчитат от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), организатори на курсовете.

“Радикалната трансформация на конспекта за изпита, направена през 2010 г. от БАЛИП и БАУД, осъвременява кардинално обхвата му, за да може той по-пълно да отразява работата на един портфолио мениджър и на брокер на ценни книжа. Така той вече се доближава в голяма степен до американската система за сертифициране CFA (сертифициран финансов анализатор)”, посочи Неделчева.

Тя уточни, че в програмата на подготвителния курс се покриват базисни теми: икономикс, нормативна уредба, оценка на акции, оценка на облигации, оценка на деривати, структуриране на портфейли, а вече и анализ на финансовия отчет.

“Ежегодните промени в програмата на изпита съответстват на динамиката на развитие на индустрията. Комисията за финансов надзор прави промени, които отразяват променената нормативната уредба”, информира Надя Неделчева и отбеляза, че в основата си изпитът за брокери не се променя съществено през годините.

„Ако погледнем статистиката – един инвестиционен консултант може да работи в управляващите дружества, които освен сделки с инвестиционни книжа предлагат и консултации. Интерес към курса досега са проявили и хора, които са търсили обогатяване на финансовата си култура, а голяма част от получилите лиценз не практикуват професията“, добави финансовият мениджър и очерта като положителната тенденция в развитието на бранша завръщането на много хора с опит в чужбина, привлечени донякъде от по-добрата икономическа среда, която нашата страна предлага.

Още по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Нормално, предвид представянето на т.нар. инвестиционни мениджъри :) Гола вода и кал в ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Programista
преди 5 години
Кои са или по-точно колко са тия българи бе, "цензура" ви "цензура" ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още