IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко над 70 хил. мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

835 мигранти са настанени в България към края на юли 2018 г., показват данните на IOM

10:53 | 02.08.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

71,4 хил. мигранти са пристигнали в Европа в периода януари-юли 2018 година, показват данните на Международната организация по миграция (IOM). Основната част от тях пристигат по море - 57,5 хил. души.

За цялата 2017 година мигрантите в Европа бяха 187,6 хил., а година по-рано - над 390 хил., показва още статистиката.

От данните е видно, че в страните от Балканския полуостров в момента са настанени почти 62 хил. мигранти. Най-много те са в Гърция - 56,5 хил. В България броят на настанените мигранти към края на юли 2018 година е 835 души.

Основно страните на произход на пристигащите в България мигранти са Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан. Подобно е положението и в Гърция - в южната ни съседка пристигат мигранти и бежанци от Сирия, Афганистан, Ирак, Камерун и Демократична република Конго.

Данните показват още съществено влошаване на миграционния натиск в Испания. През първите седем месеца на 2017 година в страната са влезли малко под 7 хил. души. За същия период година по-късно броят им расте до 22,8 хил. Това са основно хора от Африка - Мароко, Мали и Гвинея.

Подобна е ситуацията с потока към Италия, но статистиката показва намаление на броя на мигрантите с 80%. В първите седем месеца на годината в страната са влезли 18,3 хил. души граждани на Тунис, Еритрея, Судан и Нигерия.

Преди година броят им беше 94,8 хил. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Няма политическа воля на ЕС да спре тази напаст и да не будалкат електората,че не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
igigov
преди 5 години
Само чакайте да дойдат изборите в Испания, да видите как ще го духнат социалистите за према на ***. Историята в Италия ще се повтори. Иначе за статията - fake news again, само съберете статиите за "спасени" в морето нелегални мигранти и събирайте - ще се изненадате от бройката. Поне още една 0 трябва да прибавят, ама от IOM, DW и вредната ООН - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Само загубата на Лейбъристката партия заради брексит е 20 места по-малко за статуквото, а срива на италианските вече бивши управляващи е още едно 20 места по-малко, меркел се очаква да загуби миниум 20 места, а отделно ще са загубите на германските социалисти. А да не говорим, че даже в Швеция статуквото може да загуби 1/3 местата си или още 10-на места... Статуквото губи между 120 и 160 места през 2019...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Благодарение на ес броят на мигрантите ще продължи да расте заради притока на легални имигранти, верижната имиграция и центровете в Африка, които се готвят. Реално броят нежелани елементи годишно е между 3-4 милиона, а не 500 хил. Популистите няма да изчезнат, доверието в тях няма да спадне никога дори и имиграцията да стане 0 заради тези, които вече са в Европа. С ес е свършено, с либералната демокрация е свършено, очаква се партиите на статуквото да загубят около 40% от местата си в европейския парламент 2019 и дори 3-те най-големи партии момента в обща коалиция няма да имат мнозинство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още