IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът трябва да преоткрие Япония, настоява експерт

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония дава шанс на иновациите и науката, посочи доц. Боян Жеков, председател на JICA Alumni България

10:08 | 31.07.18 г. 3
Бизнесът трябва да преоткрие Япония, настоява експерт

На 17 юли в Токио бе подписано споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония. Това е най-голямото търговско споразумение, подписвано от ЕС, като с него се създава общо търговско пространство с над 600 млн. души население и се създават предпоставки за отпадане на 1 млрд. евро мита, които се плащат ежегодно от компаниите в Евросъюза.

Как България може да се позиционира към Япония чрез това споразумение, коментира доц. Боян Жеков, председател на JICA Alumni България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Споразумението е направено, за да има равен интерес и на двете страни. България, като част на ЕС, ще спечели много, защото през последните години се формирахме като една дестинация на много съпътстващи производства в сферата на автомобилостроенето. Това, рано или късно, ще се оцени и тук ще има производства, свързани с например изкуствен интелект, който навлиза в автомобилите или малки софтуерни компании, които работят в сферата на блокчейна", прогнозира експертът.

Той призова бизнесът да прочете това споразумение през своя поглед и допълни, че това голечи възможности за технологичния сектор.

В България има потенциал по отношение на Япония. “В сферата на високите технологии двете държави имат доста опит”, каза още Жеков.  Според него японците и в момента знаят, че тук има капацитет и екип, който може да работи в тази посока и сега просто следят, как се трансформират в годините.

Той е категоричен, че е много важно България и Япония да вървят ръка за ръка не само в сферата на бизнеса, но и в иновациите и науката, защото "само бизнес без наука не може да има".

Доц. Жеков смята, че в България все още имаме много добри учени, чиито постижения се оценяват добре през последната година.

Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 5 години
некъв пожарникар ми каза: това са стандартни указания, когато от отсрещната страна се очаква да е невъзпитана, нелоялна, необучена и непредсказуема!СЛАВА БОГУ СВЪРШИ! НИКОГА ВЕЧЕ. ИМАХ ЧУСТВОТО ЧЕ ПРЕСТАНАХ ДА БЪДЕМ ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО И ИНДИВИД ЗА ЕНИ 6 МЕСЕЦА. ТОЗ, ЕКСПЕРТА, ШЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ МОЖЕМ НЕЩО С ЯПОНИА. АЛО, ***,ТИ С ЯПОНЦИ РАБОТИЛ ЛИ СИ? Давай по същество или земи да млъкнеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 5 години
там некво азиатче ми връчи папка със ено 50 страници. Пишеше горе-долу следното. вие сте на известен паметник на културата в софия. Погледнете наляво и нагоре и се извъртете дотогава, докато в зрителното ви поле не попадне табела с надпис: "кено одеон". Сега завъртете глава под 45 градуса в дясно и направете 12-15 крачки напред. Ви трябвало, при завъртане на вратъ Ви на още 45 градуса да видите надпис "софийски нотариат".....ЕЙ ТАКА, 50 СТРАНИЦИ УКАЗАНИЯ, ЗА ДА СТИГНА ДО НОИ! ДО НОИ! ИЗРЕЧЕНИЕ ПО ИЗРЕЧЕНИЕ, ЗНАК ПО ЗНАК. Мислех, че си прават гавра с мен. Като местен жител, просто можеше да ми дадаът адрес.....и влезнах японски форума да питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 5 години
Баце, моментално си напраи сепуку. Да ти кажем: преди ено 15 годин работих по един проект с японци и НИКОГА ВЕЧЕ. Как започна? Определят ми среща на попа. там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още