IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 година

Все още се намираме в края на възстановяването на пазара, коментира Светослав Делчев, специалист по недвижими имоти и финанси

10:44 | 30.07.18 г. 18
Експерт: Бумът при недвижимите имоти се очаква след 2022 година

До края на годината ще сме свидетели на продължаване на възходящото развитие на пазара на недвижими имоти. През 2020 година очаквам безветрие на базата на голямата несигурност, която се задава. Участниците на пазара ще изчакат, за да видят какво ще се случи, преди да предприемат действия. Бумът предстои след 2022 г.

Това прогнозира Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финанси, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той разясни, че от статистическа гледна точка цикълът се състои от три фази – депресия, в която има намаляване на сделките и цените на недвижимите имоти, след това идва възстановяване на пазара, а след това е т. нар. период „бум“.

Експертът прогнозира, че сега се намираме в края на възстановяването на пазара и тепърва ни предстои да изживеем бумът.

Делчев коментира още, че през последните години определено се наблюдава динамично развиване в пазара на недвижими имоти, с увеличаващ се брой сделки.

“Сега има намаляване в ръста на този тип сделки, но е рано да се правят изводи. Моето лично очакване е, че това успокояване на пазара ще продължи през следващите 12 и дори 24 месеца на база на увеличената несигурност на пазарите. Тя идва от няколко посоки. От една страна - това е промяната в монетарната политика на ЕЦБ, а от друга страна - търговската война между САЩ и Китай, която внася допълнителна несигурност“, посочи Делчев.

Експертът сподели, че не очаква скоро да има повишаване на лихвите в еврозоната. Той каза, че самото изказване на ЕЦБ гласи, че тя ще запази лихвите за периода на лятото 2019 г., което по думите му е доста плаващ период.

„По отношение на монетарната политика ще е много интересно да се наблюдава ефектът от прекратяването на тази ликвидност. Много важно е, че ЕЦБ каза, че преустановява програмата си, но няма да намалява ликвидността на пазарите през 2019 г. Това означава, че постигнатото с програмата до момента ще се запази. При САЩ това е в обратната посока“, посочи Светослав Делчев.

 Вижте повече във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 29 rate down comment 7
БАЦЕ
преди 5 години
Ахахаххахахааххаахахах................ ''експерт'' Гладен брокер е тоя ......... До средата на 2020 започва срива , който най - вероятно ще подмине цените от срива след 2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 12
V.At.
преди 5 години
Не сте съвсем точен, колега. Според статистическите данни българският етнос намалява със 13 души на час, а един друг етнос се увеличава с 4 души на час. Именно той е в основата на очаквания бум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 65 rate down comment 8
deant
преди 5 години
Човека е използвал правилната дума, но в грешен контекст, а именно "БУМЪТ". Бум ще има, но ще е от спукване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
Много взеха да си ги повтарят тия мантри напоследък... дано ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 7
vzhekoff
преди 5 години
Споделям и това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 74 rate down comment 11
studioaa
преди 5 години
Един кредитен цикъл продължава от 7 до 11 години, най-дългият кредитен цикъл в историята на САЩ за 250 години е дълъг около 15 години и той започва през 1946 и продължава до 1961. От последната криза са минали почти 11 години и това е втория най-дълъг кредитен цикъл в историята... За да се сбъдне прогнозата трябва да видим най-дългия в историята и то двойно по-дълъг от втория... Вероятността за това е по-малка от 2%. Най-вероятно ще се упътим към към рецесия и нов голям спад в цените на имотите много преди 2022...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 74 rate down comment 11
vzhekoff
преди 5 години
Гоуем смЕх !Само да припомня на експерта, че до 2022 г. населението ще се намали с още около 240 хил. души. Не знам кой ще ги купува тези недвижимости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още