IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tavex: Инвестиционното злато става все по-търсено като възможност за спестяване

Сред най-обменяните валути от българите са турската лира и хърватската куна, твърди Димо Стефанов

08:13 | 30.07.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Димо Стефанов, финансов анализатов в Tavex. <em>Снимка: Tavex</em></p>

Димо Стефанов, финансов анализатов в Tavex. Снимка: Tavex

Димо Стефанов започва работа в Tavex България преди пет години. Образованието му е в сферата на финансите и международните отношения. Активно се занимава с разработване на пазарни изследвания. Привърженик е на Австрийската икономическа школа. С него разговаряме за всичко по-интересно от света на инвестиционно злато и търговията с валута. 

- Г-н Стефанов, какво е най-характерно в момента за пазара на злато?

Цената на златото в момента се движи около едногодишното си дъно. Скъпият долар не е единствената причина за това. След последната среща на Федералния резерв, цената на златото се повиши до 1307 долара за тройунция, но на следващия ден последва рязък спад.

Интересното в момента е да се разбере кой продава и какви са причините. Всъщност спекулантите не са били толкова негативно настроени спрямо златото от края на 2015 г. Ако погледнем към ETF фондовете пък ще видим, че те за последния месец-месец и половина са разпродали около 40 тона злато, което обаче не е чак толкова много. На валутния пазар обаче се наблюдава недостиг на долари. И има пазари, на които се наблюдава разпродажби на злато с цел снабдяване с долари. Остава въпросът колко още може да пада цената.

- Очакванията са Фед да продължи с постепенното покачване на лихвите. В този случай какво ще се случи със златото?

Повишенията, които предстоят до края на годината, вече са калкулирани в цената. Със сигурност се очаква поне още едно увеличение до края на годината и до 50% е шанса да има и второ покачване.

- Как евентуалното избухване на търговска война може да повлияе на пазарите?

Имам чувството, че пазарът в момента почти не реагира на тези новини. Има едно говорене, но никой не знае какво ще стане и може би това също вече е калкулирано в цената. Според мен много по-голямо влияние върху пазарите оказват паричните политики на централните банки.

- С какво се отличава поведението на клиентите, интересуващи се от инвестиционно злато?

Винаги, когато има такъв рязък спад, дребните потребители започват да купуват злато. Има хора, които купуват злато заради ниските лихви по депозитите, има и такива, които се опитват да диверсифицират инвестициите си от имоти, защото в България именно депозитите и имотите са най-популярните начини за съхранение на средства. Златото не е чак толкова популярна инвестиция, но това, което наблюдаваме е, че все повече хора се ориентират към него.

- Има ли сезонност при търсенето на злато?

Може да се каже, че юни-юли-началото на август обикновено се наблюдават по-ниски нива и зимата около последното заседание на Фед за годината също цената върви надолу.

Как се предотвратяват опитите за пране на пари чрез покупки на злато?

За всички сделки над 10 хил. лв. се попълва декларация за произход на средствата, а парите задължително трябва да минат по-банков път.

Имате ли наблюдение над другите метали?

Абсолютно при всички метали се наблюдава понижение на цената. Медта, например, в последните няколко месеца доста пострада от напрежението на търговския фронт. Причините за спада при цените метали и при индустриалните метали може би са различни.

- Към какви валути проявяват интерес българите?

Клиентите ни търсят най-различни валути, включително и екзотични. Турската лира, например, е валута, която винаги се е търсела – а когато се обезценява, тя става по-атрактивна за туристите в България. Например март-април имаше огромно търсене на турски лири, като всъщност това продължава и през цялото лято. По-сериозно търсене се регистрира и при хърватската куна.

През зимните месеци пък се търсят повече индонезийски рупии, тайландски бат, виетнамски донг. През март-април специално се засилва търсенето на корейска и японска валута. Като цяло почти при всички екзотични валути се наблюдава огромен ръст в търсенето в последните години най-вече заради увеличения брой пътувания от страна на българите.

- Клиентите само с цел пътуване ли търсят валути или правят опити да спечелят от разликите при определени движения?

Около 90% от сделките с т.н. туристически валути са с цел пътуване. Но има и някои валути като австралийски долар, канадски долар, мексиканско песо, които са били търсени с цел спекулация. Аз лично не бих препоръчал спекулирането с екзотични валути и то на кешов пазар, особено като се има предвид, че тези валути са неликвидни у нас.

- Какви са последните новости при търговията с валути?

За първи път в България Tavex започна да предлага покупка на валута и инвестиционно злато и сребро чрез куриер до всяка точка на България. Има различни начини на доставка и на плащане. Смятаме, че услугата ще бъде полезна за тези, които желаят да ползват услугите ни, но живеят в населени места, в които Tavex няма офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Браво на Димо! Много святно и прилежно момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
1-ва инвест. б.а.н.к.а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Вярно, но я виж ***, там направо избиват рибата...незнам дали изобщо имат клиенти, недостижимо нагли са....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 6
Ivel
преди 5 години
Тия от Тавекс една песен си пеят, купувайте злато, а като дойде ред да го продавате тогава ще разберете колко сте прецакани. От всичките им кантори в Европа тук маржовете са най-разчекнати, нямало било пазар, еми няма да има я с такива маржове. Някога поне имаха адекватни курсове за валутите, сега и там се уливат. Не са ми интересни вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още