IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин: Готови сме да продължим транзита на газ през Украйна

В Берлин днес се подновява газовия триалог и доставките за Европа ще бъдат една от основните теми

09:06 | 17.07.18 г. 4
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Русия е готова да запази транзита на природен газ към Европа през Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Ситуацията обаче трябва да бъде урегулирана от Стокхолмския арбитраж.

Темата за доставките на руския природен газ в Европа ще бъде дискутирана по време на тристранна среща между представители на Европейската комисия, Украйна и Русия в Берлин. Договорът за транзит на Украйна изтича през 2019 година, а Москва на няколко пъти даде заявка, че няма намерение да го продължи, а ще търси алтернативи като например "Турски поток" и "Северен поток" 2.

По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че може да обмисли запазването на трасето през Украйна, но трябва да има икономически изгодни условия. Компанията обаче подаде искане в Арбитражния съд в Стокхолм за предсрочно прекратяване на договора.

Преди това Украйна намекна, че до края на 2018 година може да повиши таксите за транзита.

Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович анонсира, че сега Киев се кани да предложи изгодни условия на Москва, за да продължи транзита. В момента Украйна печели по над 3 млрд. долара годишно от таксите, които получава за пренасянето на руския природен газ към клиентите в Европа.

При реализацията на "Северен поток" 2 и "Турски поток" през Украйна вероятно ще бъдат оставени минимални обеми - между 10 и 15 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Иначе, по всичко личи, че Украйна и нейните спонсори ду *** дават, ако може, Русия да продължи да я опустошава, а сакамано...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Дано и ти не си забравил, каква беше позицията на ГЕРБ в парламента и под прозорците на МС, пред парламента и на Орлов мост и какви ги плещеше Боце пред камерите за "загробващите" руски енергийни проекти, които били смъртоносни за България...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Предполагам питаш реторично?Не си забравил, че Орешарски го спря Потока след приятелски натиск :)Орешарски спира "Южен поток"https://***.blitz.bg/goreshtite-***/oresharski-spira-quotyuzhen-potokquot_news272332.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още