IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помпейо: След 4 ноември купуването на петрол от Иран ще е нарушение на санкциите

Вашингтон открито заявява, че целта е доходите на Техеран от продажба на петрол да бъдат съкратени "до нула"

20:18 | 10.07.18 г. 1
<p>
	&nbsp;Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

 Майк Помпейо, държавен секретар на САЩ. Снимка: Архив Ройтерс 

 

След 4 ноември закупуването на ирански петрол ще се приема за нарушение на икономическите санкции, които САЩ въведоха срещу Техеран. Това заяви в интервю за телевизионния канал Скай нюз Арабия държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който днес пристигна в ОАЕ, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

"Забраната за закупуване на ирански петрол ще влезе в сила на 4 ноември, след което износът от Ислямска република Иран ще се приема за нарушение на санкциите, въведени от САЩ срещу Иран", каза Помпейо. 

Ще работим за това международната общност да се придържа към нашите санкции, допълни той.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон ще направи така, че да гарантира спазването на тези ограничения от другите страни.

Екстериториалните санкции на САЩ ще започнат да се въвеждат на няколко етапа още през лятото и съвсем непосредствено ще засегнат чуждестранните компании в Иран.

По-рано Държавният департамент поясни, че първата част от ограниченията ще бъде възстановена на 6 август и те ще обхванат автомобилостроителния сектор на Иран и търговията със злато. Останалите санкции ще влязат в сила на 4 ноември и ще засегнат енергийния отрасъл на страната. Вашингтон открито заявява, че целта е доходите на Техеран от продажба на петрол да бъдат съкратени "до нула".

Наскоро президентът на Иран определи санкциите на САЩ като престъпление и агресия.

Санкциите на САЩ срещу Иран са "престъпление и агресия", заяви днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и БТА.

Освен това Хасан Рохани призовава европейските правителства и други да се противопоставят на политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу Техеран.

Иранският президент подчерта, че страната му ще остане непреклонна пред американските заплахи за ограничаване на нейния износ на петрол и отбеляза, че Вашингтон не е помислил за последиците от това решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
може ли да се скараш с целия свят за да угодиш на една пиклива държавица в Бл. изток ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още