IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преживее ли НАТО Доналд Тръмп?

Най-големият кошмар на Европа е, че американският президент ще признае анексирането на Крим, пише в коментар The Washington Post

08:20 | 10.07.18 г. 32
<p>
	Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на церемония в централата на НАТО през май. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на церемония в централата на НАТО през май. Снимка: Архив Ройтерс

Преди срещата на НАТО, насрочена за 11 и 12 юли, лидерите на страните от Алианса се притесняват ще успее ли организацията да запази целостта си след действията на Доналд Тръмп, пише в коментар The Washington Post.

Притесненията са породени от плановете на американския президент за тази седмица - първо той ще присъства на срещата на НАТО, където се очаква да продължи да критикува европейските държави за по-ниските разходи за отбрана, които отделят. След това той ще проведе среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Европейските лидери обаче се опасяват, че Тръмп ще се откаже от тях в името на по-добри отношения с Кремъл.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил преди месец, че съдейки по езика на Тръмп, лидерите на ЕС не могат да разчитат, че НАТО ще издържи. В НАТО вече се появяват коментари, че Путин и Тръмп могат да създадат такъв съюз, който да върне света до времената на Първата световна война.

"Нашият най-голям съюзник не само има несъгласия с нас, но и всъщност изглежда има желание да напусне", казва Томас Валасек, бившият посланик на Словакия в НАТО, а днес ръководител на мозъчния тръст "Карнеги" в Брюксел.

Усещането идва от действията на Доналд Тръмп през последните седмици.

Разбира се, малцина са тези, които наистина вярват, че САЩ ще подаде молба за напускането на НАТО - най-малкото републиканците в Конгреса биха го спрели. Но опасенията са, че американският президент може да предприеме действия, които да доведат до проблеми, пише още The Washington Post.

В Европа опасенията са, че Доналд Тръмп може да предизвика криза в Алианса. И те имат основания, защото американският президент изглежда готов на това.

"Ще кажа на НАТО - трябва да започнете да плащате сметките си. САЩ няма да се грижи за всичко", каза той по време на митинг в Монтана през миналата седмица. "Ние сме глупаците, които плащат за всичко", допълни още той.

Investor.bg припомня, че разходите за отбрана, които трябва да правят страните от НАТО, са в размер на 2% от брутния им вътрешен продукт (БВП). Само няколко страни от ЕС обаче изпълняват това изискване на Алианса, което от месеци предизвика критики от страна на Доналд Тръмп.

В Европа се опасяват, че тези враждебни коментари вече се отразяват на сигурността, защото се появяват съмнения, че ако един член бъде нападнат, останалите ще застанат зад него. Очакванията са, че скоро САЩ ще откажат да участват във военни учения на НАТО в Източна Европа, за да избегне провокации с Русия, както и че въобще ще намалят военното си присъствие в Европа.

Но един от най-големите кошмари на Европа е, че Доналд Тръмп ще признае анексирането на Крим от Русия по време на срещата му с Владимир Путин в Хелзинки, което може да насърчи и други държави да преначертаят границите със сила.

Срещата на лидерите на страните от НАТО ще се състои на 11 и 12 юли в Брюксел. Очакванията са,че след решението за името Македония ще получи покана за присъединяване в Алианса. Според източници на ТАСС в германското правителство обаче няма да бъде повдигана темата за членството на Украйна и Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Бас държа че Тръмп ще признае Крим! Това поне съвсем скоро ще разберем. Това е личното ми убеждение че Тръмп е принуден да го направи. Пък ако греша....пиши ме ***, щом ти харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 15
khao
преди 5 години
хахахаха, абе мазен... не е лошо да по учиш малко повече история! Крим изобщо не е бил руски, никога, само временно окупиран за различни периоди, но от къде да знаеш с начално от цигaнcкотo училище, хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
НАТО с Турция или НАТО без Турция? О, wait!, ми то ако е без турция това разпадане ли е или не?Ами НАТО с авторитарна диктатура в себе си хубаво или лошо е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 5 години
или ти почна работното време на партиен *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 5 години
имаш вътрешна инфрмация ? ... или ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Ооо...да, да...непременно ще я направи....нищо друго не му остава освен да я направи....даже вече се натиска час по-скоро да я направи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 13
khao
преди 5 години
а колко добре почна Дончо и на втората година дойде голямото усираньеее :)Дали ще направи тази външно политическа грешка с признаването на Крим .... нека видим ! Ще бъде лош прецедент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Екзистенциални страхове на тези, които бяха свикнали да живеят под крилото на САЩ. Както каза един бивш политик - време е Европа да се еманципира от САЩ. (Странно. И ние имаме този проблем от цели 140 години с разни държави)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още