IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е притеснена за своята енергийна сигурност

Страната отново залага на ядрената енергетиката и загърбва природния газ, показват плановете за развитие на енергетиката до 2030 година

16:23 | 15.07.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди дни Япония публикува своите планове за развитието на енергетиката до 2030 година, които връщат ядрената енергетика в картината. Това показва, че страната има едно притеснение - за своята енергийна сигурност, пише в коментар Financial Times.

Токио планира намаляване на емисиите, но това е на второ място пред сигурността на доставките. Например възобновяемите източници ще растат, но страната ще продължава да разчита и на въглищата. Природният газ, чиито емисии са по-малки, остава на заден план.

Реалният победител обаче ще бъде обаче ядрената енергетика, която отново се завръща в плановете седем години след катастрофата във Фукушима.

FT отбелязва, че Япония остава третата по големина икономика в световен мащаб, въпреки бавния ръст в последните две десетилетия. Страната е и голям енергиен потребител въпреки ефективния начин на използването на енергия.

Япония остава важен играч на глобалния енергиен пазар, но вече се вижда нервност по отношение на зависимостта от вноса на енергийните продукти. Страната вече има опит - ограниченията пред петрол през 70-те години отвориха очите на Токио по отношение на рисковете, на които е изложена при вноса на суровината от Близкия изток.

Затова и няма нищо изненадващо, че  Япония оценява природния газ като рисков. Няма абсолютни никакъв недостиг на суровината в региона, а и се очакват и увеличаването на доставките - и от Сибир, и втечнен газ от САЩ. Цените ще варират, но пък японската икономика може да си позволи да плати цената.

Проблемите обаче са свързани със сигурността на търговските пътищата за доставка на природния газ до Япония. Затова и оценката на анализаторите е, че планът за развитие на енергетиката на Токио е рационален.

Азия се превръща в опасно място и дори място на конфликти. Това прави търговията с енергийни източници очевидно уязвима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 5 години
Аз лично има достатъчно познати и по-нормални еколози и по-крайни екоталибани, като цяло добри хора с добри намерения, за съжаление повечето нямат елементарни познания по математика и по икономика.Само ще отбележа, че:В доклада на Лазард на който се позовава сайта клийнтекника, цените на соларите са изчислени при позициониране в американския югозапад - там слънчевите ресурси са над 2 пъти по-високи отколкото примерно в България.А за 2015 - повечето Японски реактори бяха все още спряни, но след това ги пуснаха.Мен не ме кефи особено ядрената енергия, още по-малко ме радват ТЕЦ-ове на въглища. Ама едно е какво ти харесва, друго е каква е реалността.Лично аз силно се надявам на пробив при мини-термоядрените реактори. Сериозен пробив при соларите също би бил добър - все още ефективността им е твърде ниска, но нищо не се е чуло по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
**** = чу-канема лабаво с автоцензурата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
тъй е ... съгласен . проблема със съхранението на произведената енергия съществува . но му търсят решение , има варианти с които се експериментира и то в действащи промишлени мащаби , а не лабораторни или университетски модели , кое ще се наложи като рентабилно не знам . има доста инфо по мрежата , хората "копаят" усилено в тази посока защото момента със свръхпроизводството на евтина ВЕИ енергия *** на вратата(прозореца) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 5 години
*** = ду-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Вярно, но има 1 проблем. И той е съхранението на енергията. ВЕИ в голямата си част са зависими от прищевките на околната среда. Електроснабдяването и то непрекъснатото такова е въпрос на национална сигурност. Не може да оставиш това на капризите на времето- дали ще е облачно, дали ще духа и т.н. Решаването на проблемите за 1 къща локално е относително лесно - дали е евтино е отделен въпрос, говорим чисто технологично. Но какво правим с големите консуматори? Фабриките не можем да ги оставим с PV по покривите. За тях това е всичко друго, но не и решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
гледам и не само германците са умопомрачени , виж това :))) :https://cleantechnica.com/2016/12/25/cost-of-solar-power-vs-cost-of-wind-power-coal-nuclear-natural-gas/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
а защо го правят ли? ами цъкаш на : https://climate.nasa.gov/в долната част на екрана има базови параметри Carbon Dioxide , Global Temperature и пр. , цъкаш поотделно на всяко и гледаш , има интерактивни графики какво е изменението през годините... това е онова което движи нашия цивилизован свят в посока ВЕИ , не цената на тока и не работните места в най-замърсяващите с въглерод индустрии. според климатичните модели при граница от 450pp CO2 в атмосферата ледниците ще се стопят необратимо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
В Германия има инсталирани над 1 600 000 Фотоволтаични централи на покриви, което превръща тези немски домакинства, които сами си произвеждат тока в енергийно НЕзависими! За сравнение в България има около 600 покривни фотоволтаични ЕЦ, в Гърция са над 50 000 броя, а в Австралия са 1 879 000 броя/при 23 млн. жители!/. Австралия е 1! Ако бяхме на нивото на Австралия, трябваше в България да имаме по покривите около 650 000 соларни централи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
През първата половина на 2018 г. Германия е генерирала достатъчно енергия от възобновяеми източници, за да захранва всяка една къща в страната в продължение на цяла година.В периода между януари и юни тази година страната е произвела 104 млрд. KWh възобновяема енергия. Това включва енергия от вятърни, слънчеви, водноелектрически източници и системи с биомаса.Цифрата е с 9,5% по-висока в сравнение със същия период на предходната година. Новините бяха обявени от E.ON енергийна фирма със седалище в Есен, Германия.Това показва как възобновяемите енергийни източници стават все по-важни за нашето енергийно снабдяване, каза Виктория Осадник, ръководител на E.ON Energie Deutschland.От всичките 104 млрд. kWh вятърната енергия представлява почти 53%. Ветроенергийните паркове в страната са произвели 55 млрд. KWh.Слънчевата енергия е произвела 21 млрд. киловатчаса или 20,2% от общия обем енергия от възобновяеми източници в страната. 20 милиарда киловатчаса произхождат от биомаса и 8 милиарда киловатчаса от водноелектрическа енергия.Първата половина на настоящата година отбелязва първия път, когато Германия е произвела повече от 100 млрд. киловатчаса възобновяема енергия за шест месеца.През 2017 г. възобновяемата енергия е допринесла за 36% от енергийния микс в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
fon
преди 5 години
Тия лъжи ги фабрикуват в централите на Позитано 20 и на Атака, а не във Гаиненшъл Таимс. Япония е прозвела през 2017-та от АЕЦ жалките 3.61% при огромния си брой реакториhttps://***.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.aspx?current=JPА японците повръщат някой ако им заговори подобни неща. Това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още