IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитект: Идеята е пространството при Централна гара да е отворено за хората

Опитваме се да обърнем модела според съвременната градоустройствена практика, посочи Ангел Захариев

11:48 | 05.07.18 г. 1
<p>
	Централна жп гара София. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Централна жп гара София. Снимка: Архив БТА

Пространството около най-голямата жп гара у нас ще има нов вид. Проектът е на бюрото на архитекта Ангел Захариев, който спечели конкурса за вторичен градски център на Столичната община и Фондация "Визар", съобщи БНТ.

“Има няколко водещи послания, които се отправят в проекта –  първото е, че трябва да се смени моделът на функциониране на градското пространство. В момента то е доминирано от автомобилите”, обясни той.

Според Захариев сега има поредица от препятствия, когато се излезе от вестибюла на Централната гара, при желание да се пресече от другата страна на бул. "Мария Луиза". Той напомни, че сега трябва да се премине “през един тъмен, неудобен подлез, неуютен, мрачен, миришещ в момента, докато в същото време автомобилите се разхождат горе в градското пространство, където е мястото на хората”.

„Опитваме се да обърнем този модел – хората да ги изкараме на нивото на терен, каквато е съвременната градоустройствена практика, посочи архитектът и напомни, че градът е за хората, а не за автомобилите.

По думите му идеята на архитектурния проект е да се създадат най-кратките пътища от автобусните спирки до пространството на гарата.

“Булевардът не изчезва, влиза под земята, обясни Ангел Захариев. – Идеята е да има пространства, отворени за хората с плавни преминавания, без много стълби, без много препятствия, те да могат да се използват за различни събития – културни, спортни и други.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexar
преди 5 години
Много пари на много пъти се наляха в "Централна Гара" и резултатът до сега е отчайващ - новоремонтирана пустееща обществена тоалетна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още