IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на електроенергия продължава възходящата тенденция

Данните на ЕСО показват обаче и запазващ се спад на потреблението и производството на ток за първите шест месеца на годината

13:32 | 03.07.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на първото полугодие износът на електроенергия се повишава с почти 25%, показват оперативните данни на Електроенергия системен оператор (ЕСО). В периода 1 януари - 30 юни 2018 година от страната са изнесени 2,7 млн. мегаватчаса електроенергия.

Тенденцията се наблюдава още от първите месеци на годината. Донякъде тогава ръстовете бяха чисто математически и се дължаха на спряния износ в най-студените зимни месеци на 2017 година. В следващите месеци обаче износът ускори своите ръстове и търговците се радват на позитивни новини след почти две години с непрекъснати спадове.

Донякъде износът смекчава негативните данни на ЕСО за потреблението. В първите шест месеца на годината то се свива с 5,57% до 19,4 млн. мегаватчаса. Така се стига и до спад на производството - с 2,62% до 22,1 млн. мегаватчаса за периода.

Сериозен е спадът в работата на базовите централи. От оперативните данни на ЕСО е видно, че той е в рамките на 7,54% до 17,8 млн. мегаватчаса.

За сметка на това водните централи са повишили производството си с над 50% до 2,8 млн. мегаватчаса. Повишението е резултат от активно работещите съоръжения след обилните снеговалежи тази зима и топенето през пролетта. Като цяло обаче делът на възобновяемите източници в преносната и в разпределителната мрежа намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 5 години
даже си го записах. Като бисер на кандидат студент е:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 5 години
"В Германия данъците може да са високи, но данъчната тежест за населението и фирмите е ниска" - Това беше особено ценно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
Frosty
преди 5 години
В Германия данъците може да са високи, но данъчната тежест за населението и фирмите е ниска. А в България е точно обратното.Демокрация и пазарна икономика имало в България... ха-ха-ха, караш ме да се смея.Каква демокрация в България бе, след като видяхме, че референдумите направо ги отменят, ако не се харесат на дъртата партийна номенклатура.В България демокрация и пазарна икономика няма - има монополизирана икономика и партийна диктатура от някакъв генерал ли е, ченге ли е... а населението се намира в полу-робско състояние заради монополи и корумпирани политици.Затова всеки, който има акъл се изнася от тук още щом завърши училище. Чуждите инвеститори вече предпочитат да отидат или в Румъния, или в Руската федерация. Дори ромите се изнасят да работят на запад.Накрая геpбавите и б'ат боко тиkвата ще си останат сами в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 8
kalendar
преди 5 години
Впрочем - Германия не е разграбена свинска ***, щото данъците им са огромни. Т.е. - данъците са първото, за да можеш да финансираш системите. Първо ще дадеш, после ще получиш. А тук искате само да получавате, а скатавате и двата си лева, които трябва да платите за данъци и лицензи. После ревете, че нищо не става. Не става, ама не от държавата, а от вас.Днес знаеш ли кво питах един бакшиш - що българинът мрази интелигентни политици? Не харесваше Станишев. Не харесваше Андрей Пантев. Не харесваше Прошко Прошков. Не харесваше Петър Берон. Ся си отговори кво *** мазно си, че седиш тук и мякаш как си щял да задуеш навън. Ми оди си. Тук и демокрацията ти е демокрация, и пазарната икономика - пазарна икономика. Ако беше чел Маркс щеше да знаеш, че съм прав. Ако демокрация и пазарна икономика искаш - къде бегаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
беги, чиче.И аз се радвам, че оставате все по-малко слуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Само където Германия не е разграбена свинска ***, в която няма никакви условия за развитие и наполовина нормален живот, предполагам че и там токът спира всеки ден, а в отдалечените населени места имат ток само събота и неделя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 5 години
Приятелю , тя и държавата Германия няма да съществува в сегашният си вид , както и много други който вече не съществуват в някогашният си вид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 1
Frosty
преди 5 години
Децата на емигрантите нито знаят български, нито ще се върнат някога в България. Когато вече не им останат роднини ще спрат и пари да пращат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
Frosty
преди 5 години
Всяка година населението на България намалява с по около 50 000 души. -40 000 от естествен прираст и -10 000 емиграция.Ако това не е геноцид, кое е?Според мен след още няколко десетилетия държавата България няма да съществува в сегашния си вид.Българите са изчезващ вид, не мисля, че им остава още много време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
*бал съм ви майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още