IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска оставката на председателя на КЕВР

Иван Иванов пък се оплака от натиск на левите върху работата на енергийния регулатор

17:50 | 28.06.18 г. 4
<p>
	Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП ще сезира главния прокурор за престъпления на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по чл. 282 от Наказателния кодекс, а именно за неизпълнение на служебните задължения.

Анонсът беше направен по време на извънреден брифинг на лидера на левите Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията. Тя обяви още, че ще поиска и оставката на Иван Иванов. 

Председателят на енергийния регулатор на свой ред в извънредно изявление пък каза, че от БСП се опитват да окажат натиск върху работата на регулатора.

Поводът за прехвърчалите искри е днешното заседание на Народното събрание. По време на обсъждането на отчета на дейността на КЕВР през 2017 година Нинова попита дали енергийният регулатор разглежда събраната от партията подписка с искане сделката за ЧЕЗ България да бъде спряна.

Иванов отговори, че няма законови правомощия да се произнесе по тази сделка.

Този отговор предизвика декларация от БСП, в която се посочва, че ръководителят на КЕВР отказва да изпълни закон, приет от парламента. Левите визираха последните промени в Закона за енергетиката, които предвиждат енергийният регулатор да има право да разглежда сделки, които касаят над 20% от активите на енергийно дружество.

Още с приемането на промените обаче беше посочено, че текстовете няма да се отнасят до сделката за активите на CEZ Group у нас.

Пред журналисти по-късно Иван Иванов обясни, че консултациите с юристи са показали категорично, че подписка не е основание КЕВР да се произнесе по определен начин, предаде агенция "Фокус".

"Подписка, която е иницирана и в последствие внесена от политическа сила в един независим регулатор, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията му", заяви Иванов.

В скандала беше намесено и името на премиера Бойко Борисов. В пленарната зала Корнелия Нинова коментира, че с действията си Иван Иванов прикрива собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова, която е купувачът на ЧЕЗ България, и нейния благодетел - премиерът Бойко Борисов.

"Не се меся в работата на независими организации", заяви от Брюксел той. Премиерът присъства на заседанието на лидерите на страните от ЕС и говори пред български журналисти, анонсирайки, че утре страната ни подава заявление за членство в ERM II, тоест чакалнята за еврозоната.

Борисов коментира, че в ГЕРБ нямат отношение към КЕВР и припомни, че председателят на Комисията се избира от парламента. Той призова БСП да предложат процедура за промяна в ръководството, "щом не са доволни от него".

Премиерът поясни още, че КЕВР трябва да бъде независим орган, за да могат решенията му да бъдат приемани. "Няма как цената на природния газ да се повишава в целия свят, а в България да намалява", каза още той по повод очакваното поскъпване на суровината от 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
тоест другарката дето е пратила децата в сащ (може би съвпадение или просто всички комуноиди и комсомолци обичат америка, незнам :)) пак плаче че някой не искал да погазва закона :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Не го познавам, но щом Другарката е поискала оставката му, той ми се издига в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
пасъм
преди 5 години
То и един друг, който казва БългариЕ, колко време го търпим ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
Този човек при всичкото ми уважение заради годините му, така и не се научи през всичките тези години да говори правилен български език. -Цината на питрола, цината на иликтроинергията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още