IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Инерком" поиска от КЗК ускорено проучване на сделката за ЧЕЗ България

Антимонополната комисия отново съобщава за образувано производство по сделката

18:28 | 26.06.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За подадено заявление за придобиване на активите на CEZ Group в България съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачът не е изненада - "Инерком България", а в искането е записано регулаторът да извърши преценка дали нотифицираната сделка представлява концентрация между предприятия, подлежаща на предварително уведомяване.

Ако тя бъде счетена за такава, "Инерком" иска сделката да бъде одобрена с ускорена процедура и КЗК да постанови незабавно ѝ изпълнение.

За започнало производство по мащабната енергийна сделка КЗК съобщи още в средата на март. Тогава от регулатора уточниха изрично, че няма да проверяват произхода на парите на купувача. В последващите месеци обаче нямаше развитие по това производство.

Сега от КЗК приканват заинтересованите лица да изразят своите писмени становища за въздействието на сделката.

Очакванията на антимонополната комисия обаче са, че операцията няма да засегне конкуренцията на пазара.

Ограничено въздействие може да има върху националния пазар на производство и продажба на едро и вертикално свързания с него пазар на търговия с електроенергия.

Всичко около сделката между "Инерком българия" и CEZ Group можете да откриете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Ама кат ще плащаме поне да си го кажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
, така е. Не можем да виним прокурора. Цирк балкански..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Ми те я проучиха сделката - всичко си е по закон. Сега проучват как да я спрат с не чак толкоз законни галимации... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Не, че българската действителност в правоприлагането не пълна с парадокси, защото, напр. няколко проверки недвусмислено доказаха, че Юлен АД ползва незаконно 70 хектара от Национален парк Пирин в скизоната над Банско, но нито ощетената Държава си потърси правата в съда, нито прокуратурата взе мерки да наложи Закона. Но в този случай явно ощетеният няма нищо против да понася щети и не желае да получи насила правосъдие, което мотивира прокуратурата към бездействие... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Dali
преди 5 години
Ми да я проучват сделката, то доста време си мина. А за финансирането разбрах, че Уникредит Булбанк ще е водеща банка - със 180 млн. евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Не съм казвал никога, че одобрявам това, което се случва и се случи навремето - нито с енергодружествата, нито с БТК, нито със Софийска вода, нито с Булбанк, нито с Балкан и Кремиковци, но както знаеш, първо една политическа сила прокламира тотална приватизация НА ВСЯКА ЦЕНА, с което спечели избори за Народно събрание, след това там ударно си подложи съответната "законова рамка" и после всичко се случи според закона и народната воля. Може да протестираш и недоволстваш, но те уверявам, че сделки като тази на Гинка с ЧЕЗ се изпипват от съвсем не случайни юристи и ти гарантирам, че са бетон в правен аспект. Виж кои са консултанти по сделката и ще ме разбереш. Всичко останало е "Smoke On The Water"... ;)Колкото до главния прокурор - негово задължение е да защитава закона. Ако Законът е на страната на "някаква" частна фирма, каквато съм напр. аз, вероятно и ти, защо да не ни защитава интереса, ако той е законен? На мен ми се е налагало да търся защита чрез районен прокурор от самоуправни действия на държавна фирма и съм получавал такава - не виждам проблем. Въпросът е, че и съд след това потвърди констатацията на прокуратурата и на моята претенция. Така трябва да работи системата. Друг е въпросът, кой, как и какви закони пише, защото тези закони са плод на политическата воля на избрани от народа на мажоритарен принцип негови политически представители. Vox populi vox dei... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
По принцип съм съгласен, само че се събраха твърде много случайности и по-скоро този конкретен случай ми прилича на нещо средно между приватизацията на БТК, което описа, и спасяването на системно важна банка по американски с последващо придобиване от оШфорка, дет я няма.А по въпроса за държавната/частната собственост.., има ли значение дали е собственост на георгиус или на държавата? Там по един съвсем друг казус, без да бъркам темата, гл. прокурор защитава интереса на някаква си частна фирма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Иначе, частните (и държавни) търговски дружества имат едно единствено задължение - да спазват закона, а правенето на сделки помежду им е едно от правата, които им гарантира този закон. Ако спазят реда и условията за сключване на изрядна сделка помежду си, нищо не може да ги спре, освен държавата в нарушение на закона. Но в съда държавата е просто страна и може и ЩЕ бъде осъдена за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Ако е национална, хем стратегическа инфраструктура, то ТЯ НЯМА НИКАКВА, АМА НИКАКВА РАБОТА В ЧАСТНИ РЪЦЕ!!! Еле па ЧУЖДИ ЧАСТНИ РЪЦЕ!!!Ноо, явно нито е толкова национална, нито толкова стратегическа, нали? Дет рекъл шопът: Ако ме карат да работим нещо спешно, легам да спим... оти, ако е много спешно, другите че го свършат... Ако па не го свършат, начи не е било толкова спешно... Та така и с нашта национална стратегическа инфраструктура - май не е била толкова стратегическа, щом са я дали на частници да си я подметат като войнишка манерка пред сдаване... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Ней баш тъй. Размера на финансирането има значение. Например ако съфинансираш с кредит 90%, го купува реално кредитора.Да оставим на страна политическите интриги с разни листчета, пумпалските истории участваме-неучастваме, тука има-тука нема ошфорки и не на последно място участието на НЕбългарската, а кипърско-BVI-ска Първa Инвeстиционна Бaнка.Но каквото си е частно, си е тайна, пък това на каква цена и на кого се прехвърля стратегическа национална инфраструктура няма никакво значение, нали?just business.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още