IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът към ЕКОФИН: Постоянно променяте правилата за влизане в еврозоната

Социалните партньори настояват Бойко Борисов да насрочи среща в първата седмица на юли за съгласуване с тях за подаване на заявление за присъединяване към ЕRM II

18:15 | 26.06.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) за постоянното променяне на правилата, по които се кандидатства в чакалнята на еврозоната.

По време на конференция на Алианса за сближаване на заплатите в Европа, той посочи, че основното правило, по което е атакувана България, е за наличието на валутен борд.

По думите му обаче България е доказала, че 22 години може да работи успешно в условията на паричен съвет.

"Имаме стабилен фискален резерв, който пазим, огромен златен резерв, който пазим и 22 години живеем в курс 1 към 2. Какво не ви харесва", риторично попита Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът изтъкна, че България поддържа траен ръст на БВП от близо 4%, а безработицата е под 6%. Външният дълг на страната е намален с 25%. 

"Къде е рискът за чакалнята за еврозоната за България. Няма – нула риск. Егоизъм има, да", добави Борисов и предупреди, че начинът, по който се работи в момента, ще "счупи" Европа.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев изпратиха писма до премиера и управителя на БНБ, с копие до министъра на финансите, в които настояват да се предприемат необходимите стъпки за подаване на заявление за присъединяване на България в Механизма на обменните курсове – ЕRM II и последващо влизане в еврозоната.

Те напомнят, че национално представителните работодателски и синдикални организации имат общи позиции, изразени в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г., напомнят социалните партньори в писмо, разпространето до медиите от пресцентъра на БСК

„Натоварената програма на българското председателство на Европейския съвет очевидно затруднява своевременното провеждане на тази среща и пълноценното обсъждане в предложения от нас формат“, пише в писмото, в което се инициира провеждането на среща с нова дата – през първата седмица на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Ама как така свинщина? Те му викат кохезионни фондове, една футболна агитка прибира стотици милионе. Те наливат еврокинти, оня овладял правосъдната система краде бизнеси и европроекти на поразия като за световно, че накрая туй видиш ли било добре.. ама че удушиха де що има преприемач това не е важно. Важна е набръчканата му магистрала.И накрая кво викаш, отмята се от договорите? Не става така.Сега понеже нямало кво да каже едва ли не западните му партньори били виновни, че давали по-високи заплати и взели умните кадри, затова нямало иконимика и западни заплати.Значи, да се разберем, за премиер имаме тъпо парче. Ама ТЪ-ПО. И за това не са му виновни договорите.Отговорността да си я носи той, оная варненска *** лилито, цецо, владо горанов, физкултурника, моркова дончев и останалите от шайката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
coder
преди 5 години
Вчера Борисов е казал, че водели тихи преговори без да поставят срокове, защото искали да минат процеса както трябва. Но от друга страна и той, и Горанов (да не говорим за нас :) ) дават израз на раздразнението си от шикалкавенето на тези, от които зависи приемането ни. Би трябвало да кажат нещо по-конкретно вече как вървят нещата... все пак 6 месеца прокламираха "до края на юни" и двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
ОСТАВАТ САМО 3 ДНИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ да изпълни ангажимента си и подаде документи за членство на България в ERM 2 (и Банковия съюз)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
coder
преди 5 години
Еми да подават документите и да се приключва. Няма да има за какво да се хванат, за да откажат. Да, ще ни гледат на кръв, но... иначе ще ни мотаят само. Просто е лицемерие при тази редица страни в еврозоната, които са си направо за изхвърляне от там според правилата, които самите те са си записали, да ни казват "ама дайте първо тука влезте, а после ще го мислим как да стане, че по принцип изпълнявате правилата ама как да го кажем на нашите избиратели...".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
А що се отнася до влизането в ЕРМII, то наистина поведението на партньорите ни, които използват еврото, наистина е свинщина. Има договор, написани и приети правила, които не се спазват от насрещната страна и това ме вбесява. Това е все едно да подпишеш договор с контрагент, който си променя условията по договора както му отърва. Някой от вас би ли подписъл такъва договор?Какъвто ще да е нашият държавен, политически, икономически и всякактъв друг елит, това Не Може да е оправдание, насрещната срана да ни разиграва както си иска. Лошото е, че нашият елит е дашен, много дашен и това дава основание насрещната срана да прави с нас каквото си иска, защото знае, че в края на крайщата, този наш елит ще клекне.Проблемът ни е, че нямаме национално отговорен елит. Ние още живеем със съзнанието да се подчиняваме ту на този ту на онзи и най-добре на всички. Докато не се еманципираме нищо няма да се промени. А еманципирането означава, че рано или късно ще трябва да влезем в битка за да си извоюваме мястото на партньор, а не на подчинен. Между впрочем страните от Вишеградската четворка точно това правят - водят битка да си звоюват място на партньори, а не на послушници, които изпълнвата нареждания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 5 години
п.п Злaтнитe peзepви в Бългapия нaбpoявaт 40.3 тoнa oт c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 5 години
Не се напиняй , Боце просто не прави разлика между валутен и златен резерв Валутният е огромен (над 40 % от БВП) , златният като част от него също не е зле .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Да, така е. Но ако прочетеш по разни сайтове, ще откриеш, че същите съмнения битуват и сред американците и сред страните от Западна европа с "многото" злато. От много години се гвори как златото като физически материал е дадено на лизинг и реално го няма, но се води счетоводно като налично. Дава на лизинг защот носи доход. Истината не я знаем и няма как да я занем. В САЩ има огромен натиск и то от конгресмени да се направи одит на Форт Нокс, но това някак си не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
ппрости мутри имащи се за политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Има огромна разлика между официални и реални данни особено когато говорим за България. Колко злато имаме не много ясно нито е ясно то къде е изнесено за "сигурно съхранение" и най-важния въпрос колко от наличните количества е реално е реално физическо злато, а не хартиени златни суапове и други видове тоалетна хартия представяна за инстинско злато...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още