IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: Провежда се социална политика през цената на парното

Трябва методика за плавно и предвидимо поскъпване на топлинната енергия, призова енергийният експерт

08:45 | 26.06.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През годините цената на парното не се повишава със същите стъпки с поскъпването на газа, коментира в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. Той посочи, че това означава, че се провежда социална политика през цената на топлинната услуга.

За експерта трябва да има равномерно повишаване на цената на парното, но защити решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с коментара, че председателят ѝ Иван Иванов напълно спазва закона, който предвижда защитата на крайния потребител.

Тасев обаче посочи, че при тези действия не се защитава равнопоставеността на участниците на пазара и енергийните компании могат да изпаднат в сериозни финансови затруднения. Експертът призова за промени в нормативната уредба, за да се избегнат тези проблеми.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков, който също участва в разговора, заяви, че политиката на Комисията е "абсурдна" и посочи, че т.нар. "надвзети приходи", на чиято база КЕВР ограничава поскъпването на природния газ, липсват.

Според него повишението с по-малък от искания процент ще доведе до ново повишение на цената на топлинната енергия след 3 месеца, отново с поне 7%.

Атанас Тасев призна, че трябва да се намери методика за плавно и предвидимо повишение на цената на топлинната услуга. Той е категоричен, че трендът на световните пазари е за трайно поскъпване на природния газ.

КЕВР изчисли, че цената на природния газ от 1 юли трябва да се повиши с 10,81%. От "Булгаргаз" обаче поискаха увеличение от 18,05%. Изчисленията на регулатора показват, че исканията са основателни, но експертите направиха отрицателна корекция с надвзети 13 млн. лева от минали периоди. 

Увеличението на цената на природния газ с около 10% вероятно ще доведе с около 7% по-висока средна цена на топлинната енергия. Новите цени на газа, парното, топлата вода и електроенергията ще станат ясни на 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 39 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
За сметка на това, хората от селата и малките градове имат право да избират как да се отопляват, а живущите в топлофицирани сгради нямат. Това не е социална политика, а политика в услуга на топлофикационните дружества. Може би има основания за такава политика, но тя категорично не е в полза на потребителите - столичани или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 2
sdar
преди 5 години
Не е прав господинът, това не е социална политика. Не е, защото социалната политика е насочена към всички, а парно ползват столичаните + още няколко о-големи града. Затова е по-правилно да се каже че е политика по преразпределяне: хората от селата и малките градове плащат по-скъп ток, за да им е евтино парното на столичани. Подпомагане на едни за сметка на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още