IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit е струвал 440 млн. паунда седмично на Великобритания

Решението за напускането на ЕС е нанесло сериозни щети на икономиката, сочи нов доклад

14:33 | 23.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Brexit е ощетил публичните финанси на Великобритания с 440 млн. паунда седмично, сочи ново проучване, според което британската икономика вече е с 2,1% по-слаба, отколкото щеше да бъде, ако беше гласувала страната да остане в Европейския съюз (ЕС), пише Business Insider.

Доклад на Центъра за европейскa реформa (CER) посочва, че благодарение на по-ниските приходи от данъци ударът от вота за напускане на ЕС върху публичните финанси възлиза на 23 млрд. паунда годишно.

Констатациите напълно опровергават скорошното твърдение на премиера Тереза Мей, че ще увеличи значително финансирането на здравеопазването с “дивидента от Brexit”, когато Великобритания престане да плаща към бюджета на ЕС.

Мит ли е дивидентът?

“Знаем, че дивидентът на правителството от Brexit е мит”, коментира Джон Спрингфорд, заместник-директор на CER и автор на доклада.

Вотът струва на хазната 440 млн. паунда седмично - много повече, отколкото Великобритания някога е внасяла към бюджета на ЕС. Две години след референдума вече знаем, че вотът за Brexit е нанесъл сериозни щети на икономиката”, посочва още той.

Независимият статистически регулатор Office for Budget Responsibility също прогнозира, че Brexit ще увеличи британския дълг и дефицит.

Докладът е базиран на статистически модел, който сравнява сегашното икономическо състояние на Великобритания с хипотетичния сценарий, при който страната би гласувала да остане в ЕС. В този случай моделът е формиран от намирането на това при кои страни от ОИСР БВП, потреблението и данните за инвестициите най-добре отразяват представянето на британската икономика в 20-те години до референдума. Тези държави са Канада, Япония, Унгария и САЩ, които и няколко други предимно европейски държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Ти май не можеш да четеш... При едни и същи данъци и такси (те не са ги променяли кой знае колко) влизат значително по-малко пари в касата. В същото време политиците обявяват, че ще правят ДОПЪЛНИТЕЛНО разходи. Познай тия пари от къде ще дойдат :) Точно така, от повишени данъци или от генериране на дълг. Е, могат да пробват и да завъртят печатницата, ама паунда не е нито долара, нито еврото и това много бързо ще завърши по много тъжен начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
а ЕС е някакво магическо дърво за пари ли ? та без него да не може да се краде .. пак се краде, само че сега ще остане по малко за обикновения мейт ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
popo323
преди 5 години
По ниски приходи от данъци , това е "жесток удар" срещу населението на Англия ! Започнали да забогатяват с по малките данъци , а държавните мижитурки играещи си на политици да обедняват .За това в България се чудят какъв нов данък да се измисли , да има от къде да краде некадърното правителство на ГЕРБ .Да плащат по малко за данъци , може ли така, въобще не е европейско това ! Изключително *** статия , базирана единствено на внушението колко ще е зле да си извън ЕС , а дали наистина е така за обикновеният човек , който няма от къде да краде за разлика от *** от политици некадърници , които единственото им занимание е измисляне на схеми за кражби !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
red6
преди 5 години
Това май няма да го напишат на рейсовете :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още