IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нареждане на японски регулатор дръпна цената на биткойн надолу

Агенцията за финансови услуги нареди на най-голямата крипто-борса в страната да замрази създаването на нови акаунти, докато подобри борбата с прането на пари

22:00 | 22.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на биткойн намаля с над 5% в петък, след като японският финансов регулатор нареди на няколко борси за криптовалути да подобрят практиките си спрямо прането на пари, съобщава CNBC.

Дигаталната валута се търгуваше на цена от 6255 долара към 16,13 ч. българско време, като падна под прага от 6400 долара за първи път от около седмица, според данни на CoinDesk.

След нареждането на Агенцията за финансови услуги в Япония bitFlyer, най-голямата крипто-борса в страната, замрази създаването на нови акаунти, докато подобри бизнеса си, особено по отношение на мерките за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма.

„Нашето ръководство и всички служители са единни в разбирането си колко сериозни са тези проблеми и колко сериозни сме ние в нашия отговор“, съобщи bitFlyer в комюнике, публикувано на сайта й. Биткойн Биткойн

„За да максимизираме усилията си към създаване на подходяща услуга и разрешаване на установените проблеми, временно замразихме създаването на акаунти за нови клиенти по наша собствена воля, допълни същият източник.
Агенцията даде същото нареждане на други пет борси за криптовалути, след като откри слабости в борбата им с прането на пари.

„В дългосрочен план се създава по-добра екосистема и се гарантира, че това е легитимен клас активи“, заяви Брайън Кели, основател и главен изпълнителен директор на компанията BKCM. „Това е част от гарантиранцията, че крипто-борсите са на висота“, допълни той.

Кели обаче посочи, че в краткосрочен план мярката ще намали притока на нови капитали към най-голямата борса за криптовалути на най-големия пазар за търговия с биткойн. Търговията с криптовалутата в японски йени съставлява над 60% от ежедневните обеми с дигиталната валута, сочат данни на CryptoCompare.

Биткойт пострада от липсата на нови купувачи през 2018 г. Пазарната капитализация на дигиталната валута намаля с близо 50% от януари насам, по данни на CoinMarketCap. Биткойн загуби над половината от стойността си тази година, след като достигна близо 20 хил. долара през декември.

Японските регулатори са на предни позиции в регулацията. Япония беше първата страна, която създаде национална система за регулиране на търговията с криптовалути, след като борсите й преживяха няколко пробива, отразени широко в медиите.

През март японските регулатори принудиха няколко крипто-борси да спрат изцяло работа след кражбата на дигитална валута на стойност 530 млн. долара от борсата Coincheck и отправи предупреждение към хонконгската компания Binance заради това че работи в страната без лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Биткой и блокчейн въобще не изпълняват целите, заради които са създадени и кретено-масоните на върха на пирамидата това мн добре го знаят, ама вие май никога няма да го схванете и така и ще си отидете заедно с кретено-масоните от тази планета следващите години, когато планетарните изменения ще унищожат целият кретено-масоно капитализъм, през 2030-та цивилизацяита и цялата кретено-масонска смехономика базирана на егоизма и ниските нива на съзнание на цивилизацията въобще няма да може да функцинират нормално, предстои да го видите. През 2050-та светът няма да използва пари с кретено-масонски символи по тях, повечето от вас това няма да го видите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Винаги е така и през няколко години, ще има такъв продукт, от който някои ще станат богати, а други ще се ядосват за пропуснатата възможност. Срещу нашия офис има копачница и още си има хляб, след като не я спират. Макар че наемите в сградата са висои (сграда с офиси) и бая им се чудихме, защо не са я изнесли в някое село до града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
alphaomega
преди 5 години
Биткойна си изпълни (и преизпълни) целите.Заедно с това даде и чудесна възможност на умните и смелите инвеститори да натрупат състояние от нищото (с минимална инвестиция) и без да си мръднат пръста.Помните ли когато биткойна се търгуваше за 4-5 долара???Аз го помпя. И много съжалявам че не вложих поне една хилядарка.Щото като се замисля колко пари съм профукал за други глупости.......Но всяко нещо си има начало и край. Който спечели спечелил. Ослушвайте се за следващия голям технологичен балон защото той сигурно вече се появил на бял свят но 99% от стадото инвеститори още не знаят за него. (Както беше в началото и със биткойна преди 7-8г.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
popo323
преди 5 години
Когато намалеят баламурниците , тост няма нови маймуни да се закачат на клона , балончето ще се спука напълно .Това копаене и безсмислено пилеене на ток , ми се струва все едно да изсипваш тонове вода в пясъка на Сахара и да получаваш бананови листа , като валута спрямо изхабената вода . Накрая нито ток имаш , нито вода , а пък биткойните или палмовите листи имат еднаква нулева стойност . Въпроса е само как да закачиш наивници на схемата и до кога ще издържи ! Хубавото е че всеки може да го върши , не случайно има над 1200 различни безсмислени виртуални валути , то и вода всеки може да изсипва в пустинята и всеки може да му дава палмови листа , маймунки само трябват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още