IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кражба от южнокорейска криптоборса доведе до поевтиняване на дигиталните валути

Биткойнът – най-голямата по пазарна капитализация криптовалута, поевтиня с около 2%

10:51 | 20.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на криптовалутите тръгнаха надолу, след като втора южнокорейска борса през последните няколко седмици заяви, че е станала жертва на кражба. Това предизвика нови опасения за сигурността на местата за търговия на дигитални активи, коментира Bloomberg.

Bithumb, която според Coinmarketcap.com е седмата по големина криптоборса по обем на търговията, съобщи в сряда, че хакери са откраднали около 35 млрд. вона (32 млн. долара) и че Ripple е една от откраднатите криптовалути. Борсата е спряла депозирането и тегленето на виртуална валута и каза, че ще компенсира пострадалите и ще премести активите на инвеститорите в т.нар. „студен портфейл“, който не е свързан с интернет и е по-малко уязвим на кражби.

Биткойнът – най-голямата криптовалута, поевтиня с около 2% до 6588 долара в Хонконг, с което спадът в цената му от началото на годината достига 54%, сочат комбинирани изчисления на Bloomberg. Рипъл, Eтер и лайткойн също поевтиняха, както и някои листнати в Азия компании с експозиция към дигиталните валути.

Ентусиазмът около виртуалните валути отслабна тази година отчасти заради серията киберкражби, включително тази на почти 500 млн. долара от японската борса Coincheck в края на януари. Миналата седмица друга южнокорейска борса – Coinrail, заяви, че част от дигиталните ѝ монети явно са били откраднати от хакери, въпреки че не назова конкретна сума.

Макар че последните събития натежаха на настроенията, реакциите на инвеститорите са сравнително умерени, коментира Раян Рабалиа, водещ трейдър на търговията с криптовалути в Octagon Strategy в Хонконг. „Пазарът донякъде се кали. Той може да устои на бурята от тези негативни новини“.

Криптоманията, която се разпространи по света миналата година, бе особено силна в Южна Корея, а цените на биткойна там в един момент бяха с 50% по-високи от тези в САЩ.

Bithumb заяви в сряда, че е уведомила местните власти за кражбата и те разследват случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
ти оше ли се занимаваш с тоя дет "винаги е разбрал" ? .... :)) просто на некой от световните елити не им пуснаха фандък за осребряване на пичкенкойни и финансиране на цветни революции и тероризъм и аре цената у лево, па нека излизат с разни кражби и следствено-причинни ценопади ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Какво общо имат банковите карти? За тяхната "сигурност" никой не спори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Това че са хакнали няква пъpшива криптоборса какво общо има със сигурността на блокчейн? Ама разбрал-недоразбрал и тръгнал да коментира. Все едно щом хакери източат няколко банкови сметки и кредитни карти - което между другото се случва постоянно - аз да кажа: "Видя ли колко са ти сигурни левовете?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Това не беше ли 1000% сигурно, благодарение на блокчейн технологията? Как взеха да го крадат и него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още