IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп нареди на Пентагона да създаде космически въоръжени сили

Американският президент каза, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на луната

22:05 | 18.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви днес създаването на шести вид въоръжени сили - космически, които ще са независими от военновъздушните сили, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Съдбата ни извън Земята е не само въпрос на национална идентичност, а и на национална сигурност", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс, на среща на Националния космически съвет в Белия дом. 

"Не е достатъчно просто да имаме американско присъствие в космоса, трябва да имаме американско превъзходство в космоса", заяви Тръмп, нареждайки на министерството на отбраната да създаде новия вид въоръжени сили.

"Ще имаме военновъздушни сили, ще имаме и космически сили. Отделни, но равностойни", добави президентът, цитиран от ДПА.

Сега много от свързаните с космоса военни проекти са под разпореждането на американските ВВС.

В речта си Тръмп каза, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на луната (миналата година той подписа заповед за това) и е склонно да работи с разрастващата се частна космическа индустрия.

Президентът обясни, че ще подпише директива за създаване на рамка за "управление на космическия трафик" за справяне с претовареността в околоземната орбита, тъй като според него сегашните регулации са остарели.

Тръмп вече каза, че е склонен да се създаде този шести вид сили наред със сухопътните, военновъздушните, военноморските, морската пехота и бреговата охрана.

В Конгреса тази тема от години поражда полемика между привържениците на обособяването на отделни сили, равностойни на останалите, и онези, които смятат за по-функционално космосът да остане под разпореждане на военновъздушните сили. Създаването на космически сили не може да стане за един ден. При всички случаи Конгресът ще трябва да приеме съответния закон, отбелязва АФП.

На срещата в Белия дом присъстваше бившият астронавт Едуин "Баз" Олдрин, както и ръководители на големи компании от сферата на авиокосмическата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Проблема с частните компании е, че те могат да правят каквото си искат след като им изтече ексклузивния срок на работа с министерството на отбраната. Ще е много смешно ако Мъск или Безос започнат да работят за Русия. Още повече, че ръкетата на Мъск е базирана на руската. А могат да решат и че не има трябва нито Америка нито Русия и да обявят Луната или Марс за своя собственост имайки предвид, че никой друг не може да стигне до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
**** да се чете: бооооклук (що за цензура?!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Споко ве момци. Дядя Вова има въздушно-космически сили.Дедо Дони няма да остане назад я!Руснаците вече имат миниатюрен ядрен двигател и освен на крилата ракета ще го качат на лазер и... в космоса да разчистват космически ***.Ако се наложи и всякакъв американски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
lozkhris
преди 5 години
Комически въоръжени сили?...Кой ще ги оглави - 50 Сентс?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Пак изостават с космическите.Трябваше направо галактически да стартира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
strol
преди 5 години
*** тотално изтрещя:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Money
преди 5 години
Не знам какво ще правят на Луната, но мене ме кефи идеята за лунна станция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
"Американският президент каза, че правителството би искало да изпрати отново американски астронавти на луната."Би трябвало да се обърнат към Холивуд , не да създават космически сили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още