IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

54 застрахователни брокери дължат такси на Комисията за финансов надзор

Длъжници на регулатора на небанковия сектор са 1642 агенти-физически лица, 187 еднолични търговци-агенти и 836 юридически лица-агенти

17:59 | 18.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

54 застрахователни брокери не са платили таксите, които дължат на Комисията за финансов надзор, съобщи небанковият финансов регулатор.

От справката от 18 юни се вижда, че освен брокерите, сред поднадзорните физически и юридически лица - длъжници са 1642 агенти-физически лица, 187 еднолични търговци-агенти и 836 юридически лица-агенти.

Сред тях фигурират още АДСИЦ, облигационни емисии на публични дружества и други емитенти, публични дружества.

Investor.bg припомня, че на 17 януари КФН обяви, че вече има нова Тарифа за надзорните такси, които всички регулирани от нея дружества – застрахователни компании, пенсионни фондове и инвестиционни посредници, трябва да ѝ плащат.

Тарифата е изготвена съгласно промените в Закона за КФН, които Народното събрание прие в края на миналата година. С тях се промени моделът за финансовата независимост на комисията, която от началото на 2018 г. трябва да се издържа от таксите за общ надзор и за конкретни надзорни услуги, а не както до 2018 г. – от субсидия от държавния бюджет.

От КФН напомнят, че съгласно разпоредби на Закона за Комисията за финансов надзор при неплащане в установения срок върху дължимите суми се начислява и дължи законна лихва за забава. Просрочените задължения за таксите за осъществяване на общ финансов надзор трябва да бъдат заплатени от поднадзорните лица заедно с дължимата лихва към момента на плащане. Лихвата за забава не е включена в посочените списъци и за нейното изчисляване може да се ползва лихвения калкулатор от страницата на КФН на адрес http://212.122.187.56:8088/Rates/Calculator.aspx  

От небанковия финансов регулатор съобщават, че просрочените такси за осъществяване на общ финансов надзор подлежат на принудително изпълнение от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.

При неплащане на таксите за общ финансов надзор в установените срокове комисията и нейните органи могат да откажат предоставянето на административна услуга на поднадзорното лице до изпълнение на задължението му за заплащане на таксата заедно с начислените лихви за забава и разноските по образуваното изпълнително производство.

Обявените списъци на поднадзорни лица с непогасени в срок задължения за такси за осъществяване на общ финансов надзор за 2018 г. са актуални към 15 юни и ще бъдат актуализирани и публикувани на интернет страницата на Комисията за финансов надзор всяка седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Това е рекет, насочен към голяма част от посредниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още