IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват биткойнът да потъне под 6 хил. долара

Редица събития от изминалата седмица дадоха тласък на тенденцията

19:15 | 18.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Стойността на най-популярната криптовалута биткойн (BTC) тази седмица най-вероятно ще продължи да се понижава и за първи път от ноември  2017 г. ще падне под психологическата граница от 6 хил. долара, прогнозират експерти пред РИА Новости.

При търговията в неделя, 17 юни, цената на криповалутата се потопи с 0,60% до 6,525 хил. долара, по данни на портала CoinMarketCap. На борсата Bitfinex понижението бе с 0,57% до 6,489 хил. долара, на GDAX с 0,38% до 6,495 хил. долара. 

През миналата седмица биткойнът загуби 4% от цената си и падна до 6,125 хил. долара на Bitfinex. Това е минимално ниво, отчитано от 6 февруари 2018 г.

Основно събитие през миналата седмица, повлияло на криптовалутите, бе решението на Американската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) да не признае биткойна (BTC) и Ethereum (ETH) за ценни книжа.

„Не е ясно, защо участниците на пазара реагираха така на новината, след като ръководителят на SEC Джей Клейтън заяви това още на 7 юни в интервю за CNBC“, коментира анализаторът от "Алпари" Владислав Антонов.

Той припомня, че на 9 юни бе техническият пуск на третата генерация криптовалута EOS. В събота, 16 юни, бе регистрирано „замразяване“ на трансакциите на глобално равнище. След това курсът EOS/USD се понижи с 4,5% и повлече със себе си и биткойна, разказа експертът.

Миналата седмица корейската борса Coinrail съобщи, че хакери са откраднали цифрови пари на стойност над 37 млн. долара.

Пиар директорът на Tugush Blockchain Finance Тимофей Фортунатов цитира данни на CoinMarketCap, според които в глобалния рейтинг на борсите за криптовалути Coinrail е на 90-о място.

„Затова много могат да са шокирани от размера на щетите от подобна кибератака“. По думите му за по-малко от денонощие след новината за поредната успешна кибератака капитализацията на пазара на криптовалути се е сринала с около 50 млрд. долара (около 14% от общата капитализация)“, разказа той.

Друго събитие с негативен ефект през миналата седмица бе отказът на Western Union да работи с криптовалути, което бе обявено в Ню Йорк от главния изпълнителен директор Хикмет Ершек в сряда, 13 юни.

Благоприятно събитие за криптопазара бе стартът на търговия с  Bitcoin, Tether и TrueUSD в двойка с долар в петък, 15 юни. Услугата първоначално ще е достъпна за жителите на американските щати Калифорния, Вашингтон, Ню Йорк и Монтана.

Понижението на биткойна през миналата седмица повлия на доходите от копаенето на криптовалути, отчита съучредителят на криптовалутния фонд ICG Игор Зартдинов. Така един от големите сайтове за облачно копане Hashflare обяви, че доходността не покрива разходите.

Експертите са единодушни, че тази седмица цената на биткойна ще продължи да се понижава и не просто ще достигне, а ще се спусне под психологическата граница от 6 хил. долара. 

Малко преди 19 часа българско време един биткойн се търгува на ниво от 6452,69 долара.

Още за пазара на криптовалути четете тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Супер, щом можеш да изкараш пари - няма лошо. Който иска - нека да налива където и колкото си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Щот се пробват да имат успеха на някой друг без да са готови да се учат. По лекия и лесния път. Като в казиното. Даваш левче зимаш пет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
Дам - шортовете при криптаците излизат на поразия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
Може.Дотогава обаче някои хора ще сме изкарали бая пари от него.Както и от вечно умиращия, обезценен и фалирал американски долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
red6
преди 5 години
И под 3 ще падне, и под 2 и под 1...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
За пръв път се надявам да си прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Точно пък 15 минути преди да се публикува българският материал той пък взе че се качи. Както винаги става обратното на нечии прогностики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Jorkata
преди 5 години
Аз казвам, че ще потъне под 4К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още