IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радослав Миков: София трябва да стимулира чуждите инвеститори в енергетиката

България е и неизменно ще бъде част от енергийната карта на Европейския съюз и ще играе значима роля на Балканите, твърди юристът

08:52 | 19.06.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радослав Миков, Волф Тайс</p>

Радослав Миков, Волф Тайс

Радослав Миков е партньор във Wolf Theiss София с повече от 17 години опит в енергийния сектор, като експертните му познания покриват широк спектър от въпроси, свързани с регулаторната рамка, като производство на електроенергия, връзка с електропреносната мрежа, пренос и разпределение на електроенергия, анти-дискриминационни програми и програми за съответствие, продажба на древно и търговия с електроенергия, лицензионни режими и ценообразуване, обществени поръчки, както и въпроси, свързани с цялостното развитие и реализация на конвенционални и възобновяеми енергийни проекти. Радослав има богат опит в проекти, свързани с газовата инфраструктура. В допълнение, Радослав има опит с всички правни аспекти на мултидисциплинарни пълни правни анализи по отношение на прилагането на регулаторната и правна рамка в енергийния сектор.

Участвал е при взимането на стратегически решения на някои от най-големите пазарни участници в енергийния сектор в България. Радослав е работил в АЕЦ Козлодуй и е бил ръководител на регулаторния мениджмънт на Е.ОН България.

С него разговаряме за срещата E-InfraTech и за това как предизвиканите от технологиите промени в индустриите и нуждата от ефективност ще повлияят на бизнеса.  

- Г-н Миков, какъв е потенциалът на България в очите на чуждите инвеститори, и по-конкретно по отношение на включването на smart технологиите в бизнеса и индустрията? Бизнес средата удовлетворява ли инвеститорите, така че компаниите да реинвестират в страната? Как стои България в регионален план като инвеститорски интерес?

- През последните 10 години България се позиционира като привлекателна дестинация за бизнеса, имайки предвид инвестициите в аутсорсинг центрове и обслужващи центрове, които много големи брандове като HP, IBM, Coca-Cola направиха. Това се дължи на опитната и евтина работна ръка, добрата правна среда и удобното географско местоположение на страната.

Дигиталните решения и СМАРТ технологиите ще подобрят създаването на стойност от вертикална перспектива, което води до заключението, че директните инвестиции ще бъдат положително повлияния от модернизацията на бизнес процесите и начина на работа. Виждаме, че все повече индустрии поглеждат към България като към много привлекателна дестинация за инвестиции. След първата вълна на аутсорсинг услуги, сега виждаме повече IT компании – за развитие на софтуер, центрове за данни и производствени фабрики за части и резервни части на автомобилната индустрия.

- Какъв дял от компаниите, които вашата фирма консултира, проявяват интерес към нови инвестиции в България?

- За последните 10 години "Волф Тайс" участва в най-големите бизнес сделки във всички сектори. Съветвахме много инвеститори в стратегически регионални проекти и сделки в сферите на телекомуникациите, енергетиката, информационните технологии и транспорта. Работата ни включва структуриране, преговори и приключване на сделки за сливания и придобивания на стойност между няколко милиона и половин милиард евро. Бяхме съветник по инвестиционни проекти в България и региона, които насърчиха нарастването на БВП на България и инвестиционните параметри на страната.

Съветите ни относно спазването на законовите изисквания помогнаха на клиентите ни да се възползват по най-добрия начин от регулаторната рамка на България, а освен това помогнаха на България да подобри имиджа си на страна, където върховенство на закона е приоритет пред своите партньори в ЕС и международната сцена. За последните няколко години работихме по някои от топ сделките в областта на развитието на софтуер и хардуерна IT инфраструктура.

Бяхме съветник на Sumitomo при покупката им на бизнеса на Moto-Pfohe в България. Нашият екип работи и по финансирането и рефинансирането на някои от най-големите сделки с недвижими имоти в страната, включително големи бизнес сгради и паркове. Работата ни с клиенти по енергийната инфраструктура осигурява по-добра свързаност на България с околните страни, както и диверсификация на енергийните източници и маршрути в съответствие с европейските политики, а наред с това изгражда по-добро енергийно портфолио за бизнеса, индустрията и потребителите. 

- Какви са предизвикателствата пред инвеститорите в България при внедряването на иновативни технологии?

- Предизвикателствата са свързани преди всичко с три основни проблема: необходима е значителна начална инвестиция, сериозна подкрепа от научноизследователски и развойни дейности, и липсата на квалифицирани кадри; недостатъчна подкрепа на институционално ниво; и несигурната регулаторна среда. Прилагането на нови технологии е скъп процес и обикновено програмите за възвръщаемост и рентабилност на инвестициите включват дългосрочна стратегия и висок риск. Всичко това създава несигурност у предприемачите, която те трябва да оценят и преодолеят, за да предприемат инвестиции в нови технологии.

Въпреки че има някои успешни примери, на България все още ѝ липсват много примери и концептуални новости, за да подкрепят образа ѝ на привлекателна за инвеститорите дестинация. Последните години показват положителни признаци, че това ще се промени и като предоставяме ефективна правна база за бизнеса, който иска да инвестира в иновации, ние се надяваме да допринесем за това в дългосрочен период.

- Готови ли са технологиите и инфраструктурата на българския енергиен сектор за измененията на пазара?

- Дълги години България е стълб на енергийната сигурност на Южна Европа по отношение на електричество и природен газ. Страната ни осигурява не само енергийната сигурност на Балканите, но има и значителна роля в пазара на транзитните преносни мрежи, като подпомага икономически и стратегически растежа в региона. Взаимосвързаността се оказва ключова, за да поддържа развитието на вътрешните енергийни пазари и растежа на икономиката, както и регионалния енергиен пазар на България и Европейския съюз.

Въпреки че България се забави с прилагането на енергийния пакет на ЕС и още изостава с либерализацията на електрическия и газовия пазари, виждаме позитивни тенденции като отварянето на дългоочаквания  сегмент за търговия на електроенергия в рамките на деня на БНЕБ, развитието на газовите връзки с Румъния и Гърция и офшорното търсене на газ в Черно море.

България е и неизменно ще бъде част от енергийната карта на Европейския съюз и ще играе значима роля на Балканите. По отношение на технологиите виждаме, че бизнесът е по-добре ориентиран и готов да инвестира в нови технологии, за да подобри ефективността и приходите си. Чуждите инвеститори в енергийния сектор от 2004 г. насам доказват, че са лидери, които предизвикват необходимите промени. Правителството трябва да се съобрази с това и да ги стимулира, тъй като за България е от стратегическо значение да може да запази водещата си позиция като стълб на енергийна сигурност в региона.

- Каква е ролята на държавата за подпомагане прилагането на smart инфраструктурата?

- Както вече споменах, държавата има най-важна роля, за да осигури равни условия за бизнеса и индустрията. Развитието на СМАРТ инфраструктура и нарастването на инвестициите в нея са пряко обвързани с регулаторната рамка, както и с всякакви административни и данъчни облекчения, които дадена страна осигурява на бизнеса.

Изключително важно е държавата да създаде стабилна, предвидима, ясна и устойчива регулаторна рамка, за да привлича инвестиции, включително инвестиции в СМАРТ инфраструктура. Тъй като инвестициите в инфраструктурата са скъпи и имат дълъг жизнен цикъл, е наложително инвеститорите и финансовите институции да могат да предскажат и калкулират устойчивите си печалби, рисковете и възможни пречки пред проектите.

Всяка модерна европейска държава трябва да осигури върховенството на закона, дългосрочна регулаторна рамка и устойчиви условия за живот, за да бъде дестинация за инвестиции от страна на предприемачи и най-големите международни инвеститори в СМАРТ инфраструктура. И на последно място, но не и по важност, от историята се учим, че най-развитите страни в света, за които се счита, че са лидери в развитието и прилагането на новите технологии, са тези, които стимулират инвеститорите, създават и инвестират в научноизследователски и развойни дейности за нови технологии, както и в образованието и развитието на човешкия ресурс чрез тясно специализирани и профилирани институти и учебни заведения.

- Г-н Миков, какво представлява E-InfraTech и защо такава среща е важна за индустриите?

- E-InfraTech е първата годишна  конференция, която събира компании  от всички индустрии, за да  обсъдят предизвикателствата, пред  които всички се изправят при  дигитализацията на процесите  и производството. Новите технологии  и "интернета на нещата" променят  традиционните бизнес модели  и подобряват качеството на услугите за потребителите и нивото на ефективност на операциите. Регулаторната рамка също се адаптира към новата цифрова ера, затова конференцията E-InfraTech ще покаже какви възможности са налични от правна, бизнес и технологична гледна точка и как компаниите могат да се възползват от тези промени.

- Как всички промени в индустриите, предизвикани от технологиите и необходимостта от ефективност, ще повлияят на B2B/B2C?

- Ориентираните към клиентите бизнес модели се превръщат в задължителни за всички големи и малки играчи на пазара, без значение дали говорим за B2B или B2C модел. При всички положения крайната цел е крайният продукт за потребителите да бъде лесен и интуитивен, по-бърз и по-ефикасен и с определено ниво на качество. Индустриите вече започват да усещат влиянието на СМАРТ решенията, което променя начина им на работа както вътрешно, така и с клиенти – цифровите продукти все повече се усложняват и подобряват възможността на потребителите да се самообслужват, като по този начин потребителите получават добавена стойност.

- Като се имат предвид всички текущи тенденции, които се споменават, какъв е хоризонтът в това отношение до 2025 г.? Какъв ще бъде ефектът върху равнището на ЦИЕ / ЮИЕ? Как ще се промени бизнес средата за различните сектори?

- Централна и Южна Европа усетиха ефекта на цифровизацията преди няколко години. Навлизането на "интернет на нещата" и изкуствения интелект в процеса на производството е рентабилно в дългосрочен план, поради което в близките няколко години ще видим първите ефекти от тези инвестиции. Потребителите ще станат по-технически грамотни относно начина, по който са обслужвани, така че ще бъде необходимо сътрудничество между всички вертикални играчи, за да се осигури безпроблемна услуга. Регулаторната рамка трябва да следва това развитие, затова естествено е логично да позволи на компаниите да станат по-гъвкави в начина, по който работят и създават добавена стойност в дългосрочен план. Виждаме, че Европейската комисия създава нови законодателни пакети, за да отговори не само на изискванията на потребителите, но и на тези на индустрията, като например пакета Чиста енергия за всички европейци, който е в последните етапи на одобрението си, втория пакет Мобилност или дори Регламента за сигурност на личните данни са част от промените, които в момента създават сериозно вълнение във всички бизнес сектори.

Технологиите и IoT променят много индустрии, включително и традиционния сектор енергетика. Първата годишна конференция E-Infratech, организирана от Investor.bg и Wolf Theiss на 21 юни 2018 г. в Капитал Форт, София, ще отвори платформа за дискусии върху възможностите, които свързаността и технологиите предоставят на обществото, индустрията и инфраструктурата. Повече за нея вижте тук. 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Ами честно казано следващите години няма да има и за какво да им завиждаш, хаха. Ама поне тая *** можеше да наполовина нормална, а то направо вече нищо не става. Ще има още 5 години сикаджиите и висаджиите, половината от тях кретено-масони, другата половина бивши милиционери на дс или и двете, но всички от тях със стафида вместо мозък, да се пофантазират, че правят нещо смислено, докато крадат от общ. поръчки(изпълнявани с пари най-вече от заеми, които ромите ще ги връщат) и еврофондове, след 2021-ва икономиката ще пътува само надолу, то този 3% ръст за последните няколко години е един вид засилване да може след това да изкопаем дъното още по-надълбоко като се спуснем с бясна скорост към него, защото българска икономика няма да остане, малкия и средния частен бизнес предстои масово да фалира във вече така изменилите се условия, предстои да го видите. Държавата е напълно разграбена и този път няма да има кой да запълни дупките след злоупотребите на всички нива на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Така е. Бавно се развиваме, но като гледам бързоразвиващите се в какво положение са, не завиждам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
И точно така предстои да стане, вече *** не се издържа, то и да искаш да правиш нещо не става, баси простотията :D Вие сте бавно развиващи се 0лиг0френи в тая държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
Ще искате някой да извършва дейност, да внася осигуровки, да плаща данъци, ама няма да има кой след 10 години, един град смехономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
thehappyroger
преди 5 години
За този период няколко подписки и купища жалби, на никой не му дреме, продължават да си крадат, а след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на ромите от поколенията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Ами чакайте още 20 години и току виж токът спрял да спира. Токът спира да спира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Държавни стимули за оШфорки. Яко :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
А кога токът ще спре да спира всеки ден на някои места във вече почти изцяло ромската провинция? М? Така е от 20 години, на вас ви пука само да си крадете цял живот. До 2030-та един наводнен град смехономика предстои да остане, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ. поръчки и за бюджет на ромите от огромното желание да раждат първото си дете на 14.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още