IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна и през 2019 г.

Изпълнителен директор на Alaric SecuritiesНиколай Стойков смята, че еврото може да поевтинее до 1,10 за долар до края на годината

20:20 | 15.06.18 г. 6
Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна и през 2019 г.

Лихвените проценти в еврозоната може да останат без промяна до края на 2019 г. Това прогнозира Николай Стойков, изпълнителен директор на "Alaric Securities", в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очакванията на пазара говорят за евентуално вдигане на лихвените проценти в еврозоната през декември 2019 г. Това са очаквания, които преди шест месеца, бяха за юни-септември 2019 г. Може би като наближаваме тази дата, ще трябва да прехвърлим календара за 2020 г., смята експертът. – Управителят на Европейската централна банка Марио Драги вчера прояви „гълъбово отношение“ на заседанието на регулатора.“

Стойков смята, че ако си припомним изявленията на централните банкери преди 10 години, ще видим, че те са били доста критични, неясни и до известна степен целенасочено недаващи ясна информация за политиката.
„Това се промени в последните години. Доколкото един банкер не иска да каже твърдо на пазара, че няма да промени нищо в никакъв случай, Драги направи най-близкото нещо, без да каже, че в никакъв случай няма да вдигне лихвите“, посочи той.

В анализа си той коментира, че Европа продължава да се движи на различни скорости.

„Германската икономика или северноевропейските страни нямат нужда от нулева или отрицателна лихва, докато южноевропейските страни, особено след събитията в Италия, със сигурност имат нужда. Това е проблем, който централните банкери се опитват да отложат за момента“, добави Стойков и прогнозира, че еврото може да поевтинее до 1,10 за долар до края на годината, макар да подчерта несигурността на предположението си.

„Средата е доста трудна за инвеститорите. Очакванията са до края на годината разминаванията (бел. ред. - между ЕЦБ, Фед и ЯЦБ) да станат още по-големи. Те би трябвало да дадат една по-голяма волатилност на валутния пазар. Дори агресивното представяне на Фед, като вдигане на лихвите, се очаква да спре. Докато нямаме дори идея кога централните банки в Европа и Япония ще имат по-нормална валутна политика“, категоричен е  риск мениджърът в Alaric Capital.

Вижте целия коментар във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Лихвите няма да минат 0.5% докато еврото съществува, а това значи най-много няколко покачвания от 0.1% или 0.25%. Но кризата с мечия пазар на италианските бондове ще прерасне във валутна криза и това ще срине имотния пазар в реално отношение. Цените на имотите може да не паднат сериозно но еврото ще се срине спрямо златото и особено спрямо $ и така цените ще паднат в реално отношение дали чрез дефлация или чрез инфлация резултатът ще е един и същи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Не само в София. Имам познати във Варна, които се занимават с имоти. Апартамент в центъра двустане 130 хил Евро, 3 стаен с 2 бани малко по направен 230 хил Евро. Аз им казвам тия цени са ужасно надути. За 230 хил евро в севрната част на Белгия (която е доста по-богата) за тези пари къща ще си купи човек, а в Холандия аратамент. Той ми вика: "Ааа, нормална си е цената".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Имотния балон в София и България е зверски надут!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
fri
преди 5 години
Sandy,Как при тая ситуация ще влезем в чакалнята за Иврозоната и едновременно в Банковия съюз? - а и защо ни е??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Банките в БГ вече започнаха тихо покачване на лихвите и това е факт. Сделките с имоти вече боксуват според една дузина познати брокери в цялата страна. В края на годината ще се усетят първите проблеми с погасяване на кредити, при положение, че над 20% стари такива от предния балон още не са изчистени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
Sandy
преди 5 години
Иска му се на Николай ниски лихви, за да не гръмне имотния балон. Мило и драго дават да продължи надуването на балона, щот иначе жална му майка на него, на правителство, държава и на още много хора по веригата. Стойков, ще ти взема дипломата, да знаеш и ще ти я навра в ауспуха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още