IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата Тръмп-Ким Пекин ще потърси как да запази влиянието си върху Пхенян

Китай се оказа големия печеливш от срещата, коментират анализатори

15:23 | 13.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (ляво) и китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун (ляво) и китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Архив Ройтерс

Резултатът от срещата на върха в Сингапур между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун бе добра новина за един отсъстващ, но ключов играч - Китай, пишат Джилиан Уон и Кристофър Бодийн от Асошиейтед прес.

Китай се оказа големия печеливш от срещата, след като Тръмп изненадващо обеща да прекрати военните учения с Южна Корея и допусна възможността за изтегляне на американски войски оттам. Американското военно присъствие в Южна Корея и Япония дразни Китай и той неведнъж е призовавал Вашингтон да прекрати ученията, които според Пхенян са репетиции за нахлуване, в замяна на прекратяване на ядрените дейности от Севера. 

Китай иска да види намаляване на чуждестранните военни сили в Североизточна Азия и раздалечаване между Вашингтон и неговите съюзници и партньори, казва Райън Хас, който отговаряше за политиката спрямо Китай в Съвета за национална сигурност на САЩ в администрацията на бившия президент Барак Обама. "Пекин вече е напът да постигне тези свои цели и то на ниска цена", добавя той. 

Но още щом Ким слезе от самолета, осигурен му от Китай за пътуването до Сингапур, Пекин ще потърси как да запази влиянието си върху Пхенян, който вече може да не се чувства толкова изолиран след похвалите, с които Тръмп обсипа Ким. Президентът го нарече "много талантлив мъж" и му направи отстъпки в сферата на сигурността срещу много малко в замяна.

"Мисля, че Пекин гледа на всяко подобряване на двустранните отношения между САЩ и Северна Корея като на потенциална загуба за Китай", каза Пол Хейнъл, бивш директор за Китай в Съвета за национална сигурност на САЩ при администрациите на Обама и Бущ-младши. Анализатори казват, че очакват Ким да се срещне с китайския президент Си Дзинпин доста скоро след срещата на върха в Сингапур и че Си ще напомни на севернокорейския си колега за желанието на Китай да помогне на Севера да развие икономиката си. 

Въпреки неотдавнашните търкания между двата комунистически съседа, Си два пъти се срещна с Ким от април насам. Втория път той му даде банкет и го покани на разходка по плажа и през пищни градини в един китайски крайбрежен град миналия месец. Тази среща в Далян бе възприета като опит на Китай да гарантира, че гласът на Пекин ще бъде чут, когато Ким се срещне с Тръмп по-нататък. По време на перипетиите преди срещата в Сингапур, която ту се насрочваше, ту се отменяше, Тръмп в един момент обвини пътуването на Ким до Китай за възникването на нежелана "промяна в поведението" на севернокорейския лидер. Тогава Китай бързо се намеси, като призова двете страни да не отменят срещата. 

Тези маневри са показателни за деликатния баланс, който Китай трябва да търси, поощрявайки от една страна Пхенян и Вашингтон да се ангажират с ликвидирането на ядрената програма на Севера, а от друга - да не тласне Пхенян твърде силно в обятията на Тръмп. 

Китай би се отнесъл с подозрение, ако прекратяването на военните учения доведе до някакво по-тясно сближение между САЩ и Северна Корея, каза Хейнъл. Китай, който се сражаваше на страната на Севера през Корейската война /1950-53 г./, иска стабилна, независима Северна Корея като буфер с Южна Корея и хилядите американски войници, разположени там. Пекин се надява също така да убеди Сеул да премахне модерната американска система за противоракетна отбрана, която Китай смята за заплаха за своята сигурност. 

Китай остава единственият голям съюзник на Северна Корея и неин главен доставчик на енергия, помощи и стоки, благодарение на което разбитата икономика на страната все още се крепи. Тези връзки през последните месеци отслабнаха, след като Китай подкрепи по-строгите санкции, наложени от ООН на Северна Корея и прекрати вноса на въглища и желязна руда. Пхенян миналата година очевидно нарочно се опита да унижи Пекин, като извърши някои от ракетните си опити точно по време на важни международни срещи на върха в Китай. 

Хейнъл отбеляза, че Пекин ясно разбира, че Пхенян също така вероятно се опитва да поддържа известна дистанция от своя мощен съсед, "така че Китай да няма онова влияние върху Северна Корея, което има сега". Но отдавнашната зависимост на Севера и доверието му в Китай не могат лесно да бъдат ограничени, смятат анализатори.

Това, че Ким избра "да лети за срещата на върха в Сингапур с Китайските въздушни линии "Еър Чайна", донякъде показва, че Северна Корея има доверие на Китай", казва Чън Сяохъ от Центъра за международни проучвания при университета Жънмин в Пекин. Това означава "повече доверие, отколкото тя има в САЩ и в Южна Корея", добави той. 

Според Чън Пхенян се нуждае от китайска помощ, ако иска да извърши същия вид пазарни реформи, чрез които бившият лидер Дън Сяопин преобрази китайската икономика. Ако Северна Корея подобри отношенията си с една страна за сметка на важна съседна държава, това не би съответствало на националните интереси на Северна Корея", казва Чън. 

Малко след срещата между Тръмп и Ким в Сингапур във вторник Китай предложи санкциите, отразили се зле на бедния Север, да бъдат замразени или отменени, ако Пхенян спазва резолюциите на ООН. Въз основа на това може да се очаква, че Пекин скоро ще започне да лобира за отслабване на санкциите срещу Пхенян. 

Лу Чао - корейски експерт в Академията за социални науки "Ляонин", каза, че макар Китай да продължава да спазва санкциите на ООН, част от натиска (върху Пхенян) вече е смекчен. "Подновено е нормалното икономическо сътрудничество, като например търговският стокообмен на стоки за всекидневна употреба", добави той. 

Китай обаче вероятно ще възприеме по-предпазлив подход и няма да настоява за бързи промени в санкционния режим. "Без предварително да получи съгласие от Вашингтон, Китай не би предприел стъпки относно санкциите, тъй като това би навредило на диалога между Северна Корея и САЩ", каза Ким Дун-гил, директор на Центъра за Корейския полуостров в Пекинския университет. 

"Китай би желал Северна Корея да се ангажира със замразяване на своята ядрена програма, преди да започне да лобира в нейна полза за известно смекчаване на санкциите", каза Майкъл Ковриг, експерт по Североизточна Азия в Международната кризисна група. - Китай ще потърси начини, които не нарушават санкциите, преди да започне да дава някакви стимули на Северна Корея." 

Според Ковриг такава форма, например, може да се окаже хуманитарната помощ. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 5 години
Доста бърборене в стила на метереолозите от едно време: ще е преобладаващо с променливо и т.н.Сигурно САЩ ще заменят Китай в икономическото и търговско сътрудничество, като например ще предложат Кока-кола и дъвки за севера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още