IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Споразумението със Северна Корея ще бъде нещо добро за Китай

Президентът на САЩ заяви, че ще включи Пекин в последващите обсъждания

17:53 | 12.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че китайският му колега Си Дзинпин е помогнал да бъде осигурено споразумение в посока към премахване на севернокорейските ядрени оръжия и заяви, че то ще бъде нещо добро за Пекин, предаде Ройтерс.

"Сключването на сделка е прекрасно за света, прекрасно е и за Китай, не мога да си представя, че Китай ще се радва някой да има ядрени оръжия толкова близо, така че Китай се радва много", каза Тръмп пред репортери в Сингапур след историческата среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Китайското министерство на външните работи публикува съобщение, в което хвали Тръмп и Ким, че са проявили решителност.

Тръмп каза, че ще се обади на Си Дзинпин, вероятно преди да кацне във Вашингтон на връщане от Сингапур, за да го запознае с резултатите от срещата. Президентът на САЩ заяви, че ще включи Пекин в последващите обсъждания.

Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея и неин традиционен политически съюзник. След срещата на върха в Сингапур говорител на китайското министерство на външните работи заяви, че може да се обмисли облекчаване на санкциите срещу КНДР, ако тя спазва резолюциите на ООН. Той добави, че Пекин винаги е спазвал стриктно всички тези резолюции.

Тръмп изрази мнение, че през последните седмици Китай е отхлабил санкционния режим срещу Северна Корея чрез засилване на търговския обмен между двете страни. Той изрази предположение, че това може да е начин Пекин да даде на САЩ да разберат, че не е особено радостен от твърдата позиция на Вашингтон срещу него в преговорите по търговските въпроси.

Влиятелният китайски държавен вестник "Глоубъл таймс" излезе с редакционна статия, в която се посочва, че моментът е благоприятен да се помисли за "съответно редуциране на санкциите" срещу Северна Корея.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Перфектно видео за американския морал:"Даже нацистите така не са правили": Яков Кедми разказа за моралните устои на армията на САЩ. https://***.youtube.com/watch?time_continue=189&v=VCaw6YV19K0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още