IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска да влезе в ERM-II и банковия съюз едновременно*

Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване

16:51 | 12.06.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владислав Горанов (вдясно) и президентът на ЕЦБ Марио Драги<em>. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Владислав Горанов (вдясно) и президентът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България ще се опита да се присъедини към банковия съюз на еврозоната и механизма на обменните курсове, който е предшественик на членството в еврозоната, по едно и също време през следващата година, заяви финансовият министър на страната Владислав Горанов, цитиран от Bloomberg.

Така изглежда, че правителството отстъпва пред препоръките на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия, че трябва да подобри управлението, икономиката и банковия сектор на страната, преди да кандидатства за присъединяване към предверието на еврозоната.

Финансовият министър настоя по-рано този месец, че България ще се присъедини към банковия съюз, едва след като стане част от механизма на обменните курсове ERM-2.

"Ще настояваме двете неща да се случат в един и същ ден", каза той на конференция във вторник днес. Български официални представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни", за да обсъдят "интензивно" процедурите за присъединяване и времевия график, добави Горанов. Той обаче не поясни дали правителството ще се придържа към плана си да кандидатства за влизане в ERM до края на юни.

България изпълнява всички икономически изисквания за присъединяване към ERM-2, а и левът е обвързан с еврото. Публичният дълг е под средното ниво за еврозоната и под изискуемото ограничение на ЕС, а освен това страната бележи бюджетен излишък, припомня Bloomberg.

Макар че стремежите на София получиха подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ЕЦБ не е толкова ентусиазирана четири години след срива на Корпоративна търговска банка, което доведе до оставката на гуверньора на централната банка и до предсрочни избори.

Тази година пък Латвия забрани на своя член на управителния съвет на ЕЦБ - Илмарс Римчевич, да присъства на срещите, тъй като се разследва за корупция. Страната затвори и третия си по големина кредитор заради обвинения от САЩ в пране на пари. Римчевич отхвърля обвиненията.

Горанов призова страните членки на еврозоната да се въздържат от представянето на нови искания за България.

"В рамките на една година ще можем да влезем едновременно в близко сътрудничество с банковия съюз и в ERM", каза Горанов. "Но се нуждаем от твърдите ангажименти от нашите партньори, че няма да стигнем до една игра без край".

* Допълнено в 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 2
fri
преди 5 години
Едновременно, може да се хвърли в една пропаст, ако иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Не се отмята той. ОтмятАТ го! Защото ако си помисли да става от стола тоя път дори няма да си правят труда да му идват на крака да му говорят.Бойко е инструктиран, не от политици, а от военни лица, че този път оставка няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
До 14 За шефа му го знаем че редовно си сменя мнението и се отмята но и Горанов започна да прави същото А това не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
До 14 Важно е да има подадена молба а те ще ни кажат кога ще ни приемат в Чакалнята Ако няма молба вероятно нищо няма да ни кажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Отмятат го.. и той и шефа му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
coder
преди 5 години
Според мен има предвид, че ще подадем документи и за 2-те "тия дни", но имайки предвид, че присъединяването към банковия съюз трае 6 месеца, то може би ще ни фиксират дата за прием в ERMII в началото на 2019, защо не 1-ви януари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Изглежда че този човек ще се отметне Каза че България ще подаде молба за кандидатстване в ЧАКАЛНЯТА на Еврозоната до края на юни Сега говори за следващата година заедно с Банковия съюзТой прилича много на началника си Б Б който постоянно се отмята и си сменя мнението Абсолютно прав е Дянков че по подходящ момент за процедурата за приемането ни в еврото няма да има Как можем да избираме такива политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Гербавите и техните коалиционни партньори са си загубили ума тотално с това бълнуване за провалената еврозона... То бива безумно управление, но това чупи всякакви граници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
добре, че ти спират тока, че не можем да смогнем да те четем :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Токът днес ми е спирал само 2 пъти, така е от над 10 години, както казах от началото на годината е спирал поне 150 пъти, няма жалби, няма подписки, на никой не му дреме, на мен пък не ми дреме за ***, въобще не мисля да се занимавам повече, до 2030-та един град смехономика, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток и за бюджет на ромите от огромното им желание да имат по 5-7 деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още