IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян обещава пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност*

Щe загърбим миналото, твърдят двамата президенти Доналд Тръмп и Ким Чен Ун

09:18 | 12.06.18 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви срещата си във вторник с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за „успешна“ след подписването на документ, който Тръмп определи като "много изчерпателно" споразумение, което „ще се погрижи за един много голям и много опасен проблем за света", макар че не разясни веднага за какво са се разбрали двамата мъже, пише Wall Street Journal.

По-малко от пет часа след първата им среща в процъфтяващия град държава Сингапур Тръмп каза, че той и Ким са развили специална връзка и ще се срещнат отново.

„Ще се срещаме многократно“, поясни американският президент. „Разбрах, че Ким е много талантлив и харесва нашата страна“. Според Ройтерс американският държавен глава е поканил корейския лидер на среща в Белия дом. 

Очаква се Тръмп да даде пресконференция по-късно днес. 

Тръмп, който говори пред репортерите веднага след подписването на документа в хотел Capella в Сингапур, описва Ким като „много достоен, много умен преговарящ". 

„Имахме страхотен ден и научихме много за себе си и за нашите страни", каза Тръмп. „Научих, че е много талантлив човек. Научих също, че много обича страната си“.

Попитан от репортер дали ще покани севернокорейския лидер в Белия дом, Тръмп отговори: „Абсолютно, ще го направя".

Тръмп заяви, че денуклеаризацията на Корейския полуостров ще започне "много скоро".

Ким приветства днешната "историческа среща" и каза, че двамата лидери са загърбили миналото и че светът ще стане свидетел на големи промени. 

Първоначално не бе ясно дали Тръмп е получил дългоочаквания ангажимент от Ким с ядрено разоръжаване, но държавният секретар Майк Помпейо заяви в понеделник, че САЩ са склонни да предоставят гаранции за сигурност, които надхвърлят това, което предходните администрации на Белия дом са предоставили на Пхенян. Според анализатори това е знак, че Северна Корея се е съгласила на разоръжаване. 

По-късно обаче Ройтерс предаде, че Пхенян се е ангажирал с пълна денуклеаризация срещу американски гаранции за сигурност. 

Преди подписването на договора президентът на САЩ каза, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур е преминала "по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи". На излизане от работния обяд след приключването на разговорите Тръмп показа на Ким как изглежда отвътре лимузината му.

* Актуализирано в 10:06 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
не знам грингос, виж официалната американска позиция каква е, що аджаба са окупирали съюзнически Ю.Корея.... Преди 30г. Китай не е бил такава заплаха за САЩ както е в момента .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Псолютно! Доста народ не си дава сметка за човешкия фактор и как той ще се отрази на бъдещето. Ето едно сравнение без коментар - всеки да си направи изводи според възможностите си - китайче на 3.5 години, американче на 5 и пак 3-годишни китайчета:https://m.youtube.com/watch?v=e3oNVmSaMsEhttps://m.youtube.com/watch?v=oDbAxhV2ofMhttps://m.youtube.com/watch?v=kXsqQTY9wW4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
Тръмп се опитва да защити по всякакъв начин присъствието си в Южна Корея. Затова ще прави всякакви смешки и срещи, само и само да развява някакво *** на страха на север от 38-я паралел. А Ким просто си е един едър частен собственик по всички правила на неприкосновеността на частната собственост. Джеф Безос бил най-богатият човек на планетата. Най-богатият е Ким - само една балистична ракета да излезе на нюйоркската борса, ще помете акциите на Амазон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 5 години
Е даде - изолационната политика според теб е печеливша за Америка ? Не смятам така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Напротив - печели много! Китай и Русия имат интерес Тръмп да се окопае и укрепне у дома, а сделката с Ким е тлъста точка за Тръмп в тази посока... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Това за дисциплинираните и работните азиатци е малко преувеличено. Бая ги пердашат и затова са дисциплинирани и работни. Ти няма ли да се дисциплинираш, ако те пращат от 4-5 годишен да учиш математика, да тренираш един куп спортове и други щуротии. И само да си посмял да скатаваш и камшикът почва да свисти във въздуха :)Те от деца почват на половин работен ден, но не се раждат дисциплинирани и работни. Правят ги такива с много коване от малки.Each week, Ma spends approximately four hours practicing the piano, four hours training in badminton, two hours learning English and at least six hours studying mathematics and other subjects at TAL.https://***.cnbc.com/2018/06/07/gaokao-an-exam-today-determines-10-million-chinese-students-futures.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
"Удивителни са тези корейци в своята упоритост. Помислете си, някакви си 24 милиона севернокорейци, водени от своя диктатор успяват да застанат на равна нога с президента на САЩ, а целият свят е втренчил поглед в тях със затаен дъх и коментира ли коментира."Доста идеализирано и някак си героико-романтично... ;) Едва ли щяха да са отделна държава, ако не бяха Китай и Русия зад тях. И нека да е ясно: ако Ким се разоръжи, гаранциите за сигурност ги е получил от Китай и Русия, а не ги чака от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Преди седмица-две южнокорейците пак казаха, че са задържали китайска джнока -----много лъжеш, все едно си в пенсионерския клуб при вашите избиратели , за чий им е да пращат джонки пре южнокорейски води, като двете държава имат обща сухопътна граница ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 5 години
Абе , за сега е ясно че Тръмп губи от такава среща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 години
това важи само за тръмплина и русия ... те не спазват договорите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още