IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус" АД подаде заявление за допускане до търговия на БФБ

Размерът на временната емисия е 62 194 444 акции, като свободната търговия няма да започне веднага

10:47 | 08.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Градус</em></p>

Снимка: Градус

"Градус" АД е подала заявление за допускане до търговия на Основен пазар BSE, Сегмент за първично публично предлагане. Емисията е в размер на 62 194 444 акции с номинал 1 лв., а борсовият код ще е GR6T. Въпросните 62 194 444 акции не са всички издадени от компанията, а тези които максимално могат да бъдат предложени на търговете (аукциони) планирани за 18 и 19 юни 2018 г.

Предвидени за предлагане са 55 555 556 броя акции, от които 27 777 778 нови и 27 777 778 съществуващи с цена между 1.80 лв. и 2.35 лв. Това ще стане на 18 юни.

Ако интересът е много голям, собствениците ще предложат и допълнително количество от 6 638 888 съществуващи акции за продажба. Това може да стане на 19 юни.

Процедурата на предлагането е нова за БФБ-София и съответно тотално непозната.

Инвеститорите ще могат да въвеждат пазарни и лимитирани поръчки, като за лимитираните водещ фактор е цената, а за пазарните - часът на въвеждане. Всички поръчки ще бъдат класирани по една цена и това е най-ниската, при която всички предложени акции биват продадени. Тоест ако търсенето е недостатъчно, сделките ще са при минималната цена от 1,8 лв.

Този аукцион е добре познат на пазарните участници, тъй като такива са всички текущи акциони на БФБ-София част от платформата Xetra, включително откриващия аукцион, закриващия аукцион или ауционите при волатилност. Старият „смесен-закрит аукцион“ в търговската платформа RTS няма да бъде използван. При него лимитираните поръчки бяха изпълнявани по цената на въвеждане, а пазарните по средната цена на лимитираните поръчки. Сега лимитираните поръчки няма да бъдат изпълнявани по цената на въвеждане, тоест ако се въведе лимитирана поръчка купува при цена от 2,35 лв., тя може да бъде изпълнена при цена от 1,8 лв. за акция.

Водещият мениджър (ПФБК) обаче ще въвежда поръчки продава кратни на 4, за да може всеки 2 акции да са нови, а другите всеки 2 акции да са същестуващи. Съответно от 2-те съществуващи акции, по една ще бъде продадена от всеки от двамата продаващи акционери.

На втория ден (19 юни) непродадените акции от първия ден (ако има такива) отново ще бъдат предлагани в поръчки кратни на 4.

Офертите продава за допълнителните 6 638 888 съществуващи акции ще бъдат кратни на 2, по една за всеки от двамата продаващи акционери.

Въпросните 62 194 444 акции са от временна емисия, която ще бъде дерегистрирана след вписване на увеличението на капитала с новите акции. Съответно събраните пари от продажбата на всички акции ще бъдат държани в специална сметка и едва след регистрация на увеличението в Търговския регистър ще бъдат преведени към "Градус" АД и към продавачите. "Градус" АД ще получи вноските срещу издадените нови акции, а сегашните акционери в "Градус" АД - парите от продажбите на акциите си.

От тук може да се направи изводът, че нормалната борсова търговия с акциите на "Градус" АД може да започне около месец и половина след 19 юни 2018 г., защото това е нужното време за регистрация на акции в Търговския регистър, Централен депозитар, Комисията за финансов надзор и БФБ-София АД.

Тоест купилите на 18 и 19 юни ще могат да продават не по-рано от месец след това.

В момента "Градус" АД има издадени 221 000 000 броя акции, като от тях обект на предлагането са само 27 777 778 в първия ден и още до 6 638 888 във втория. При пълен успех на предлагането акциите на дружеството ще достигнат 221 000 000 плюс 27 777 778 или общо 248 777 778 акции. При минималната цена от 1,8 лв. това прави пазарна капитализация от 447,8 млн. лв. При максималната от 2,35 лв. това прави 584,6 млн. лв.

"Градус" АД обеща да разпределя поне 54% от нетната си печалба като дивидент сред акционерите и планира планира да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Градус АД(GR6)

Градус АД - временна емисия, дерегистрирана(GR6T)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
Страхотна компания с невероятно печеливш бизнес, постоянно нарастваща печалба, но регламентът на предлагането е направен така, че "Водещият мениджър (ПФБК) обаче ще въвежда поръчки продава кратни на 4, за да може всеки 2 акции да са нови, а другите всеки 2 акции да са същестуващи."Защо мажоритарните собственици толкова държат задължително да продадат и от своите акции? Не е ли по-нормално първо да се предложат за записване новите акции и, ако интересът е толкова голям, едва тогава сегашните собственици да жертват от своите толкова ценни и високодивидентни акции?"Нетната печалба на дружеството се очаква да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база."А от новите акции се очаква да влязат 50-60 млн лв в дружеството.Кое налага инвестиционната програма на дружеството и да не се финансира от собствената печалба, /която само за една година ще колкото постъпленията в компанията от ИПО-то/, а да се търси финансиране от борсата и да се споделя очакваната голяма печалба с нови акционери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още