IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP планира да съкрати 5000 души до края на фискалната 2019 г.

Компанията продължава мащабното си преструктуриране

11:19 | 06.06.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

HP Inc., най-големият производител на персонални компютри в света, увеличи планираните си съкращения на работни места до 4500-5000 до края на фискалната 2019 г. Това е с 1000 повече от планираното по-рано и е част от реорганизацията на бизнеса, обявена преди близо две години, пише Bloomberg.

Компанията ще плати такси за преструктуриране в размер на 700 млн. долара за съкратените работни места, което е над първоначално очакваните 500 млн. долара, обяви HP в документ към регулаторите.

По време на обявяването на финансовите резултати на компанията на 29 май директорите на фирмата заявиха, че увеличават съкращенията на служители, които започнаха през фискалната 2017 г., но не дадоха повече подробности кога точно ще се случи това. Базираната в Пало Алто, Калифорния, HP имаше 49 хил. служители към 31 октомври.

"HP обяви допълнение към плана си за преструктуриране, обявен през 2016 г., който ще бъде реализиран между 2017 и 2019 финансови години. Броят на служителите, които ще бъдат повлияни от това преструктуриране, е около 1% от работната сила на компанията", обясниха пред Investor.bg от фирмата.  

Под ръководството на главния изпълнителен директор Дион Уеслър HP постигна постоянен растеж, на фона на спада на търсенето на персонални компютри. Компанията увеличи пазарния си дял, залагайки на по-желани компютри във високия клас, включително такива за гейминг, които могат да са по-печеливши.

Бизнесът с принтери на HP помогна за насърчаването на печалбата ѝ, тъй като фирмата продава по-скъпи устройства на корпоративни клиенти, след като интегрира придобитото от нея звено на Samsung Electronics.

Книжата на HP повишиха стойността си с 25 на сто в рамките на последните 12 месеца.

След като отчете седмо поредно тримесечие с ръст на приходите, на 29 май HP повиши прогнозата за печалбата си за фискалната 2018 г., като очаква да е в диапазона 1,97 до 2,02 долара на акция. Предишната прогноза беше за 1,90 до 2 долара на акция. Анализаторите очакват 1,97 долара на акция.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още