IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: Сътрудничеството с Русия в газовия сектор е изгодно

Според австрийския канцлер добрите отношения между Виена и Москва могат да бъдат използвани за "преодоляване на антагонизма" на европейския континент

11:58 | 05.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доставките на руски газ за Австрия играят важна роля в енергоснабдяването на страната и сътрудничеството в тази сфера е изгодно и за двете страни. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц в интервю за агенция ТАСС преди началото на визитата на руския президент Владимир Путин във Виена.

„Трябва да се отбележи плодотворното сътрудничество на двете най-големия компании - австрийската OMV и руската „Газпром“, което според мен е изключително изгодно и за двете страни“, посочва Курц, цитиран от БТА.

„Енергоснабдяването на Австрия е силно диверсифицирано, но за него, без съмнение, важна роля играят доставките на руски газ“, допълва австрийският канцлер.

По думите му положително не само за Русия, но и за страните от Европа, е това, че „независимо от всички трудности, които регулярно се появяват в продължение на изминалите десетилетия, нашето сътрудничество в енергийния сектор никога не е било оспорено, било е стабилно и непрекъснато“.

В своето интервю Курц коментира и двустранните отношения с Москва. По думите му неговата страна има солидна основа за диалог с Москва и самият той има намерение да я използва за преодоляване на антагонизма, който нараства на европейския континент.

„Последните години бяха пълни с трудности на фона на украинската криза и напрежението в отношенията между Европейския съюз и Русия“, заяви канцлерът пред ТАСС. Той допълни, че въпреки това Австрия иска да продължи добрия си диалог с Москва, тъй като „ние сме искрено заинтересовани от взаимодействие между Европейския съюз и Русия“, посочи той.

Във вторник Путин пристига в Австрия на работно посещение. В дневния ред на визитата му са планирани преговори с президента на Австрия Александър ван дер Белен и канцлера Курц. Руският президент ще се срещне и с представители на бизнеса и от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Мани ги австрийците, кво разбират те от изгоди...? Ти гледай кво пишат наште евроатлантически експерти... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
ааа не ве, но според наше преписвачи "медии", слуги и пишман разбирачи тука явно не е изгодно, после що бегал народо е как нема да бега ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още