IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ заслужават честна търговия

Американският президент се оплака от високите мита, обяснявайки, че не може да ги толерира повече

09:10 | 03.06.18 г. 2
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ съгласно споразуменията в Световната търговска организация, като заяви в Tweeter, че САЩ заслужават с тях да се търгува честно, предадоха международните агенции, цитирани от БТА.

"Съединените щати трябва, най-сетне, да бъдат третирани честно в търговията. Ако ние облагаме страна, която ни продава стоките си, с нула мита, а те налагат 25, 50 или дори 100 процента върху нашите, това е нечестно и не може да бъде толерирано повече. Това не е свободна или честна търговия, това е глупава търговия", написа той. 

Само преди ден пък Европейският съюз и Канада отправиха строго предупреждение към САЩ за рисковете, които представляват за световната икономика наложените от администрацията на президента Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий. 

В четвъртък администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да не удължава временното изключване на Канада, Мексико и Европейския съюз от въведените мита върху вноса на стомана и алуминий в размер на съответно 25 и 10 процента. В отговор канадското правителство реши да наложи мита върху американски стоки за 16,6 милиарда канадски долара (12,8 милиарда долара или 11 милиарда евро) - сума, еквивалентна на щетите, които Канада се очаква да понесе от мерките на САЩ. 

Канада освен това ще поиска от секретариата на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) да създаде специална група за осъждане на нарушаването на правилата на НАФТА от страна на САЩ.

Канада, САЩ и Мексико водят трудни преговори за предоговаряне по искане на Тръмп на влязлото през 1994 г. споразумение.

Президентът на САЩ обаче даде да се разбере, че е възможно да се откаже от НАФТА и вместо това да договори отделни търговски спогодби с Канада и Мексико. Двете страни са много различни, аргументира се той. Тръмп освен това определи НАФТА като ужасна сделка за САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Тая администрация на САЩ се държи като типичния бабаит от училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
И защо не преговаря за това с основните си търговски партньори Е С Страните от Тихоокеанското споразумение и Канада и Мексико а директно налага санкции Как очаква че ще отговорят те Ако отговорят като него с контрасанкции ще настане хаос в световната търговия и всички ще загубят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още