"Градус"АД ще разпределя поне 54% от нетната си печалба като дивидент сред акционерите

Компанията планира да осигури 7-процентна дивидентна доходност през 2019 г.

1
 
7
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Добре, нека да погледнем по-професионално реалните факти:
Страхотна компания с невероятно печеливш бизнес, постоянно нарастваща печалба, но регламентът на ИПО-то е направен така, че "Водещият мениджър (ПФБК) обаче ще въвежда поръчки продава кратни на 4, за да може всеки 2 акции да са нови, а другите всеки 2 акции да са същестуващи."

Защо мажоритарните собственици толкова държат задължително да продадат и от своите акции? Не е ли по-нормално първо да се предложат за записване новите акции и, ако интересът е толкова голям, едва тогава сегашните собственици да жертват от своите толкова ценни и високодивидентни акции?

"Нетната печалба на дружеството се очаква да достигне 45 млн. лв. през следващата година, което ще бъде ръст от 19% на годишна база."
А от новите акции се очаква да влязат 50-60 млн лв в дружеството и още толкова в професионалните джобове на сегашните мажоритарни собственици.
Кое налага инвестиционната програма на дружеството да не се финансира от собствената печалба, /която само за една година ще е колкото постъпленията в компанията от ИПО-то/, а да се търси финансиране от борсата и да се споделя очакваната голяма печалба с нови акционери?
Да не се окаже, че Минка е по-професионалист от професионалистите?
2
 
9
 
7
The_Bear до: Minka
преди 2 години
Ако искаш да си говорим за бизнес модела им, добре, на мен не ми допада, не бих инвестирал в компания, която инвестира в свръх производство на месо и нехуманното отношение спрямо другите животни, които отглеждат за кожи. Пак казвам, това е въпрос на избор, но това не е Герб и друга политическа простотия за да вярваме на думи или не, тук има отчети, резултати, история, алокация на парите, могат да се проследят тези неща. В бг-мама можеш да отговаряш така, тук поне опитай по-професионално да се държиш, Минке.
4
 
4
 
6
Minka до: The_Bear
преди 2 години
Нямам никакви съмнения, чв това ще е най-проспериращата компания. Ни най-малко. Цветя, рози, слънце, безоблачно време, с кратки превалявания и громотевици от време на време.
6
 
9
 
5
The_Bear до: Minka
преди 2 години
Няма профилна снимка
Минке, само заради теб се регистрирах, никой не е обещавал 90% от печалбата на Градус, това е грешно тълкувание на новините. Много се изговори и изписа от хора, които не могат и кредитите да си смятат дори. Българина, че е лъган, лъган е, но не е единствен на тоя Свят, ако погледнем малко по-положително, може и да променим нещо на родната ни борса. Минке, ако може да си направите разчетите и сметките, може да прецените дали да инвестирате или не, това е ваш избор. Болно ми е от факта, че измежду *** компании и кухи други, една хубава да има от толкова години и веднага да я наругаем.
16
 
7
 
4
преди 2 години
За тия дето ми слагат минуси: върнете се обратно през 2007 г. и прочетете тогава какво обещаваха, за да видите какво стана. Вижте къде са сега мажоритарите и къде са тия , които вложиха в тези позиции. Къде са "Мостовете, пътищата и много други". В момента всички сигнали за балон, голям, всеобхватен и по-голям от всякога, са налични. Включително IPOs, задлъжнялост, цена на парите и лихвени проценти, има балон "във всичко". Кътайте си кеша и си мислете как да изкарате "зимата". И нали знаете: "умната, а ако не тя, поне оная с големите..."
6
 
19
 
3
преди 2 години
Преди време нали бяха 90% от печалбата за дивидент, сега са 54%...Кво ли значение има, ако няма печалба. И други обещаваха печалби, обещаваха дивиденти...Абе дали сме на сватба, или на БФБ всеки може да обещае всичко.
3
 
18
 
2
преди 2 години
Меком ми предлагаше повече!
2
 
8
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ами много хубаво, радвам се. Това обаче е изключение на българската икономика да има такава успешна компания