IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото избегна куршума на Италия... засега

Предстоящите избори в третата по големина европейска икономика на практика са референдум за бъдещето на единната валута

20:41 | 29.05.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото изглежда избегна куршума, когато италианското коалиционно правителство на евроскептиците се разпадна през почивните дни, но може да се окаже, че това е само началото на заплахата за нова война срещу европейската единна валута, пише Ройтерс.

В неделя италианският президент отхвърли номинирането на евроскептика Паоло Савона от партията "Лига" за министър на икономиката, защото преди това Савона заяви, че Италия трябва да напусне еврозоната.

Но сега партиите врагове на изборите през март „Движение 5 звезди“ и десните популисти „Лига“ преценяват дали да обединят усилията си преди предстоящите избори през есента или началото на следващата година.

"Предстоящите избори няма да бъдат политически, а истински референдум за това кой иска Италия да бъде свободна страна и кой иска тя да бъде поробена", каза лидерът на "Лига" Матео Салвини в понеделник.

"Днес Италия не е свободна; тя е окупирана финансово от германци, французи и еврократи ".

Еврото, облигациите и акциите първоначално поскъпнаха в понеделник, след като президентът Серджио Матарела наложи вето върху номинацията на Савона, но облекчението се превърна в страх от предсрочни избори. Пропастта между италианските и германските десетгодишни облигации, която е показател за италианския риск, се е увеличила до най-високата си стойност от повече от четири години.

"Изборите реално ще приличат на референдум за Европейския съюз и еврото", заяви Франческо Голиети, ръководител на политическия консултантски център "Сонар" в Рим. "Това е екзистенциална заплаха за цялата еврозона".

Ако италианците гласуват против ЕС и еврото на новите избори, това ще се превърне в най-голямото предизвикателство пред блока след гласуването на Великобритания за излизане от блока преди две години и ще повдигне въпроси за бъдещето на единната валута.

Третата по големина икономика в еврозоната - силно задлъжнялата Италия, представлява много по-голяма потенциална заплаха за единната валута, отколкото гръцката икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
Minka
преди 5 години
Пуууу, а дано! От твоите уста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
През 2018 можем да видим феноментът описан в книгата на Питър Шиф и това е краш на стоков пазар, при който нивото на DOJ e колкото цената на тройунция злато, нивото на DAX е колкото тройунция сребро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
fri
преди 5 години
последтият екзит пол или там както се нарича в Италия за Лигата и 5 звезди, общо е над 52-54%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Еврото не е избегнало куршума, обаче италианския президент няма да го избегне и ще бъде импийчнат може би още тази седмица и тогава може да видим DAX да тръгне мощно на юг и да стигне до ниво 5000. Подкрепата към нито 5 звезди, нито към Лигата не е намаляла, а даже се е увелила и 60 дни ще има нови избори със същия победител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 1
fri
преди 5 години
Еврото избегна убийствения куршума на Италия... засега - но... "се простреля в краката", както обича да казва еврокомисарят Малмстрьомхаха :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
fri
преди 5 години
Третата по големина икономика в еврозоната - силно задлъжнената Италия,- неграмотници! - не се казва "задлъжнена", а "задлъжняла"!щом "третата" е в това състояние, представете си какво представлява ЕЗ и ЕС(а знаем и за "втората", а пък и "първата" не е цвете!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още