IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц върви по стъпките на Шойбле, което не се харесва в Берлин и Европа

Финансовият министър се опитва да намери баланс, въпреки че към момента по-скоро залага на вече познати стратегии

15:05 | 29.05.18 г. 10
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

Новият финансов министър в Берлин – социалдемократът Олаф Шолц, успява да раздразни с действията си както ключовия германски съюзник Франция, така и собствената си Германска социалдемократическа партия (ГСДП) заради възприемането на същата фискална строгост, както своя консервативен предшественик Волфганг Шойбле.

По време на първите си два месеца начело на финансите в най-голямата европейска икономика, Шолц се отдаде на задачата да продължи политиката на Шойбле за отказ от нов дълг и ограничаване на обществените разходи.

Тази стратегия обаче рискува да отблъсне ядрото на партийните поддръжници у дома, които искат повече разходи за образование, инфраструктура и жилища, като в същото време усложнява и намирането на френско-германски компромис за реформите в еврозоната, посочва агенция Ройтерс в свой материал.

Неговите действия досега са разочарование за някои от другите страни в блока на единната валута, които са се надявали участието на лявоцентристката ГСДП в германското управление да накара Берлин да инвестира повече у дома и да стимулира растежа в други страни посредством увеличен внос.

Това включва и германският съюзник Париж, където френският президент Еманюел Макрон по-рано този месец призова Германия да се отърси от „култа“ си към фискален консервативизъм, предупреждавайки, че подобни политики винаги са за сметка на други страни. Шолц обаче побърза да отговори дни по-късно: „Ние действаме прагматично и правилно – и не почитаме култове“.

Европа наблюдава в очакване и това дали действията на Шолц спрямо ЕС ще са същите като на неговия предшественик, който беше недолюбван в страни като Гърция заради непопулярните си мерки за съкращаване на публичните разходи.

В същото време новият финансов министър иска да избегне впечатлението, че Европа е разделена във време на предизвикателства пред континента, отправени от заплахата на търговските политики и санкции на американския президент Доналд Тръмп.

Посланието за единство обаче прикрива останалите противоречия по отношение на това как да се балансира призивът на Франция за повече солидарност и германското желание данъкоплатците в по-богатите страни да не се окаже, че трябва да плащат за проблемите на по-бедните.

Шолц вече успя да попари някои от предложенията на Макрон за реформи в еврозоната, включително необходимостта от общ финансов министър със собствен бюджет.

Един от начините, по които новият финансов министър в Берлин иска да се разграничи от Шойбле на европейската сцена, е като заема по-благосклонен подход и не толкова поучителен тон спрямо другите правителства.

Неговите действия обаче дразнят собствената му партия, най-вече след публикуването на първия му бюджетен план по-рано този месец. В него министърът, кръстен от медиите Олаф Шойбле, очертава рамките на политика за въздържане от нов дълг.

Той планира да използва по-високите от очакваното приходи от данъци, за да намали данъчната тежест върху служителите с ниски и средни заплати, както и да увеличи инвестициите в дигиталния сектор, посочвайки, че възможностите за по-нататъшни увеличения на разходите са ограничени.

За Шолц оборването на левичарските стереотипи и имитирането на Шойбле са част от стратегията му за спечелване на следващите избори в Германия, смята източник на Ройтерс. „Той е дълбоко убеден, че ГСДП може да спечели избори, само ако партията разполага с политици, които спазват ценности като предпазливост, солидарност и надеждност“, посочва запознатият, като дори и според някои представители на консервативния блок на Меркел тази стратегия може да донесе резултати.

Междувременно в рамките на едва десет седмици финансовият министър успя да стане един от най-популярните политици в страната с рейтинг на одобрение от 46% - ръст от 6% за месец, изоставайки от Меркел със само 5 пункта, по данни на проучване за ARD.

Но изглежда, че засега неговата партия не може да се възползва от това. Социологическо проучване за в. Bild am Sonntag показва продължаващ спад в одобрението за ГСДП – до 17%, което е по-малко от рекордно ниския резултат на последните избори, когато партията получи 20,3%.

„Стратегията на Шолц представлява голям риск за ГСДП, тъй като партията може да не успее да излезе от сянката на консерваторите на Меркел“, смята политологът Геро Нойгебауер от Free University Berlin.

Първият голям изборен тест за социалдемократите и Шолц ще дойде през октомври, когато Бавария ще гласува на местни избори. Южната провинция никога не е била сред силните на ГСДП, но ако партията наистина спечели прогнозираните 13%, то това ще бъде кошмар дори и по баварските стандарти, изравнявайки я с крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
И какво правят силните страни когато слабите щракайки с пръсти и наливайки се обилно с узо или метакса им изядат ? за мезе????...цяла южна, средиземноморска европа от гърция до португалия пирува на кредит? На юг живота е по-весел и не предполага финансова дисциплина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 5 години
обаче , за да расте една икономика без дълг означава че тя е истински конкурентоспособна :) а и че има много не реализиран потенциал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 5 години
...нулиран!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
многодобре
преди 5 години
...няма страшно. ...американците ще спретнат една войница и целиот свет ще е нулилан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 5 години
а най мие за Боце , просто се замислих на база професорския залп за показателите на Бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Рецептата е ясна - който както се е наредил ! Само че този път Великобритания побягна , а "Вишеград" ще бойкотира от другата страна . Еврото е валута на силните , а не на слабите страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
и Швеция , Естония , Люксембург също ... остави го ББ какво говори че сме първенци и отличници само ние и Германия ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
Какъв е план Б ??..дойч марката ли?...мисля че никой план Б не би спасил никого в ЕС, по-добре горчиво лекарство от дрога-илюзий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Франция се раздразнила ? Ами при кризата дето се задава Италия отива на мястото на Гърция , Франция на мястото на Италия . Въпросът е при тази ситуация , когато облакът надвисне и над Испания , Гърция , Португалия ......... , кой ще се яви спасителят . Германия тва го знае отдавна и затова намалява дълга и се приготвя . План Б за който Юнкер загатна неотдавна и за който упорито се мълчи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 5 години
Интересно ! Кат се замисля май само Германия и България от цел ЕС растат при балансиран бюджет и намаляваща външна задлъжнялост . Почти кат перпето мобиле да го е...м
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още