IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei P20 – мощен хардуер на разумна цена

P20 идва с изцяло нова двойна Leica камера, както и 24-мегапикселова предна селфи камера с вградена функция с изкуствен интелект

09:28 | 31.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Huawei&nbsp;</p>

Снимка: Huawei 

Който иска да похарчи 1200 лева за смартфон, иска да има нещо специално в ръцете си. Тук Huawei се справя доста добре с едни най-добрите технологични продукти – новият флагмански продукт е убедителен.

Подобно на Mate 10 Pro, китайците разчитат на висококачествена полирана алуминиева рамка, която свързва двете стъклени плочи заедно. Има само няколко разлики в сравнение с модела от високия клас, представен в края на 2017 г.: камерата вече не е центрирана на гърба, а в десния край. А сензорът за пръстови отпечатъци се върна отпред. В P20 серията на Huawei той е  доста тесен и прибран под дисплея. Не всеки ще хареса това, но независимо от това сензорът работи толкова бързо и надеждно, колкото бихте очаквали от горния клас телефони на Huawei.

Разликата в размерите между P20 и P20 Pro е много по-малка, отколкото първоначално очаквахме. Pro е само с половин сантиметър по-дълъг и три милиметра по-широк от P20, а разликата в теглото е по-малко от десет грама. Така че не е задължително да използвате по-малкия модел, защото е по-удобен. И двете устройства са всичко друго, но не и компактни и с тях не може да се работи пълноценно с една ръка.

В замяна на това имаме огромен екрани със съотношение 18:9, който запълва почти целия преден панел. Веднага се забелязва, че Huawei е по стъпките на Apple, като заоблените краища и издутината в горната част напомнят на iPhone X. Който твърди, че с концепцията си китайците просто са изкопирали американския концерн, трябва да си припомни, че планирането на продукт при такъв производител обхваща най-малко една година. Когато iPhone X беше представен, P20 вече е проектиран. Новият дизайн на дисплея с "Notch" сега може да се види навсякъде, защото техническото развитие го позволява. Това, че Apple стана първият, не означава нищо в този случай.

Дисплеят и гърбът е с най-високото Corning Gorilla Glass 5 ниво на протекция.  Апаратът е защитен от влага и прах – със IP53 сертификат. 



P20 идва с изцяло нова двойна Leica камера (12MP RGB сензор и 20-мегапикселов монохромен сензор), както и 24-мегапикселова предна селфи камера с вградена функция с изкуствен интелект за разкрасяване и 3D портретно осветление. Апаратът разполага с иновативни функции на камерата, като Master AI - базирани на изкуствен интелект техники за професионална фотография, както и HUAWEI AIS - мощна технология с изкуствен интелект за стабилизация на изображенията, основа за непостижими до този момент нощни снимки от ръка. Апаратът поддържа стабилизация по шест оси и режим на бавно движение с 960 кадъра в секунда за ясни и детайлни кадри. В режим Ultra Snapshot устройствата могат да улавят кадри за по-малко от 0,3 секунди чрез двойно натискане на бутона за звука, дори при изключен екран.

Според Huawei монохромният сензор също така служи за подобряване на цветните изображения. При P20, например, помага за вдигане на цветния сензор от 12 до 20 мегапиксела, като комбинира информацията за яркостта на единия с информацията за цветовете на другия сензор. Човешкото око използва подобен трик. Изображението се формира чрез комбиниране на информация за цветовете и яркостта. Подобно на сензорите в P20, разделителната способност и чувствителността на човешкото око са далеч по-големи що се отнася до яркостта, отколкото до самите цветове. От тази гледна точка комбинацията в Р20 има смисъл.

В основата на хардуера е добре познатият ни от Mate 10 Pro процесор Kirin 970. Той е 8-ядрен с 4 Cortex-A73 ядра на 2.4GHz и още 4 на Cortex-A53 на 1.8GHz. И двата P20 имат по 128GB вградена памет. 

Именно Kirin 970 формира основата за интелигентната селекция на новата камера. При съответните показатели чипът не достига нивото на производителност на A11 на Apple (iPhone X) или чисто новия Snapdragon 845 на Qualcomm, като и двете са оптимизирани за машинно обучение. Но това няма значение в ежедневието - нито интензивният мултитаскинг, нито взискателните приложения не затрудняват моделите P20, потребителският интерфейс винаги е бърз и течен. С 4 GB (P20) или 6 GB (P20 Pro) основната памет е достатъчно голяма за всички предизвикателства на 2018 г. по отношение на софтуера и системата.

Стандартният модел има на разположение 3400 mAh, докато при Pro той е 4000mAh. С телефоните идва SuperCharge зарядно, с което зареждането става много бързо.

Системният интерфейс EMUI 8.1 е базиран на Android и не предлага изненади в сравнение с Mate 10 Pro. Новото е технологията за разпознаване на лица на Huawei, но за разлика от тази при Apple или Samsung тя се реализира без специални сензори или технологии като сканиране на ириса. Китайците се задоволяват с 24-мегапикселната предна камера с висока разделителна способност, на практика разпознаването работи изненадващо добре.

Друга иновация, от която ще се възползват и  по-старите устройства на Huawei, е преработеният план за съхранение в облака, който сега предлага до 2 терабайта. На повечето от потребителите би трябвало да са достатъчни 50 GB, които Huawei предлага за едно евро месечно. Huawei Cloud се разширява значително в Европа от миналата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
пасъм
преди 5 години
Чак пък разумна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още