IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

252 разрешителни за строеж на сгради са издадени в София през 2017 г.

Главният архитект на столицата не е викан в прокуратурата заради небостъргача в кв. "Стрелбище"

16:23 | 21.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

252 разрешения за строеж на сгради са издадени от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община през 2017 г. 390 са заповедите за премахване на незаконни строежи. Принудително са премахнати 48 строежа, от които 17 са били незаконни, а 31 са били застрашени от срутване. Това стана ясно по време на отчета на главния архитект на София Здравко Здравков по повод две години от встъпването му в длъжност.

„Борихме се с хартиената фабрика, която ни притиска. В София се строи изключително интензивно, а всички искат нещата да се случват бързо“, каза Здравков. Той допълни, че дейността на НАГ е изключително публична и всички аздавани административни актове са публикувани на сайта. 

Главният архитект посочи, че до два месеца ще бъдат изработени двете нови наредби за градската среда и проучване и анализ на трафика, като се очаква те да влязат в сила до шест месеца. Той се спря и на наредбата за преместваемите обекти и рекламата, която предизвика сериозното недоволство на бизнеса. „Целта е намаляване на визуалния шум. Работим в няколко посоки като увеличаване на разстоянието между отделните рекламни елементи – на някои градски булеварди то се удължава от 50 на 100 метра, а на главни булеварди увеличението е почти тройно“, каза Здравков.

Ситуацията при брандирането на фасадите на сградите е такава, че градът е заприличал на битпазар, заяви главният архитект и допълни, че то трябва да бъде намалено.

Миналата година беше проведен международен архитектурен конурс за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за независими изкуства и култура. Той е спечелен от млад колектив от Бургас и до края на годината трябва да започнат строително-монтажните работи по реконструирането на сградата, съобщи Здравков.

Предстои и конкурс за концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Света Неделя“,като желанието на главния архитект е той да бъде освободен от паркираните автомобили.

В шест училища в столицата ще бъдат създадени национални спортни зали, които освен от децата да могат да се използват и от възрастни след работно време.

Здравко Здравков коментира и информацията в медиите от миналата седмица за образуваното срещу него наказателно дело от Софийската апелативна прокуратура заради отказа му да изпълни съдебно решение, което позволява строеж на небостъргач в кв. „Стрелбище“. Той заяви, че не е викан в прокуратурата, за да дава обяснения и допълни, че е разбрал за делото от медиите.

Строителната компания НИКМИ, която иска да построи 43-етажна сграда върху терен за озеленяване в квартал "Стрелбище, подаде сигнал в прокуратурата срещу неизпълнението от страна на главния архитект на решение на Върховния административен съд  от края на 2016 г., като допусне промяна на подробния устройствен план за парцела на компанията. Заради отказа да изпълни това решение Здравков бе глобен два пъти от съда - веднъж с 1000 лева и втори път с още 13 000 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още