IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев и Дмитрий Медведев обсъдиха енергийните доставки

Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор, заяви българският президент

14:09 | 21.05.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: пресцентър&nbsp;</em></p>

Снимка: пресцентър 

Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България. Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев в Дома за приеми на правителството на Руската федерация в Москва, предаде БТА.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене", ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие, добави Румен Радев.

Нашите две държави имат едно огромно предимство - че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор, каза Радев. По думите му стокообмен от 3,6 млрд. евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности, и затова е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията.

Радев изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва. 

Премиерът Медведев поздрави президента Радев, който е на първото си посещение като президент в Русия. Той отбеляза, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение.

Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност, посочи Медведев и добави, че двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал.

Посещавате Русия в навечерието на Деня на славянската писменост и в годината на 140-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго, добави Медведев, отбелязвайки, че това също има особено значение в контекста на добрите отношения между страните.

Медведев изрази надежда интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошна визита на премиера Борисов. Разчитаме, че в резултат на вашата визита ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво, каза Медведев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
"Аман от чели-недочели, ама ще се научиш :) "Няма, грантаджиите са с ROM, а не EEPROM (флаш) памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
В качеството си на главнокомандващ негова основна задача е националната сигурност на България. Тъй като енергото е част от националната сигурност на България, Радев е в абсолютното си право да обсъжда такива проекти с когото си иска. Аман от чели-недочели, ама ще се научиш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 5 години
в качеството си на какъв обсъжда такива проекти ? той нито има право да подписва, нито нещо да прави ... аман от политици които не си знаят задълженията и само излагат страната ни пред света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
Sokratus
преди 5 години
Дмитрий Медведев указа на Румен Радев, как ще работят енергийните доставки и какви схеми ще се ползват за задоволяване "енергийните" нужди на кореспондентите на ТАСС в България!Румен Радев изложи своето мнение, но Дмитрий Медведев потропна по масата и РР се съгласи с думите: "Все пак става въпрос за братски проект! - и си мислеше отново ще делим по братски :("
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още