IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"

Законът "Макрон" противоречи на редица европейски принципи, заяви вицепремиерът

10:42 | 21.05.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата няма да дава пари за построяването на АЕЦ "Белене", няма да има държавни гаранции. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Ако има стратегически инвеститор, значи ще има и пазар, каза вицепремиерът.

"Този път се тръгва по различен начин. Този път никой не казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира инвестицията на някого. И когато се организира честна, прозрачна, конкурсна процедура, чрез която да бъде избран най-добрият инвеститор, това е най-силната гаранция, че този проект има икономическа перспектива", каза Дончев.

Той беше категоричен, че срещу тази схема икономически аргумент не може да бъде намерен, а аргументите, които се формулират против, са само политически. 

"Да, ако той бъде построен, реакторите ще бъдат руски, но по причина, че България вече притежава тези реактори и си ги е платила даже. С какви други технологии ще бъде завършена централата зависи от самия инвеститор", поясни вицепремиерът.

Дончев коментира и пакета „Макрон“, посочвайки, че той с основание притеснява нашите превозвачи и е не само е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес, а противоречи на редица европейски принципи, включително и този за свободното движение на хора.

Как ще вменяваме на един превозвач на колко седмици къде да ходи? Той може да не иска да се прибере вкъщи. Може да реши да види тъща си в Испания", каза Дончев във връзка с промените в пакета за мобилност, известен като закона „Макорн“.

Припомняме, че преди дни по време на Срещата на върха в София европейските лидери бяха посрещнати от недоволните превозвачи с мащабни протести с камиони и автобуси. Те негодуваха срещу регламента, който предвижда тираджиите да се прибират в родината си поне веднъж на 3 седмици, задължително да отсядат в хотели, а командировъчните им да са в размер според правилата в страната, в която се намират.

Вицепремиерът коментира и срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе миналата седмица в София.

Това събитие само по себе си е успех. На него беше свършена много работа, а това, което съвсем не бива да се забравя, че и след него има да се върши много работа. Темата ни беше изключително удачно избрана”, смята Дончев.

Членството в ЕС не е само формален акт. И ако то няма дълбока подкрепа, нищо няма да се получи. Същият процес трябва да тече и в самите държави-членки. С каква скорост ще вървят процесите е много трудно да се прогнозира. Важното е да вървят, защото повече от десетилетие бяха фактически спрени”, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
В статия в Тиквестора от 16 Май пък, тоя същия ТТ смята, че държавата щяла да е съдружник.А днес, 5 дни по-късно, смята че някой луд ще изгради централа със свои пари, като плати на държавата ония рашки развалини, пардон, атомни блокове? Ето директно признание че се провалиха с Белене дотук, нека всички отговорни влязат сега в затвора! Това са десетки милиарди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Твърде високи очаквания за вицепремиер на ББ... та той умее само едно - да говори без да казва нищо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 5 години
На принципа, че аргатите нямат право да спят в хотел ли противоречи законът Макрон? Или на този, че ратаите нямат право да получават командировъчни каквито са в страната в която работят? Господин Дончев на шарани ли ви приличаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
А ще взима ли?Или някой друг ще ги взима дивидентите пък бюджета имал дал?Да припомня че старите далавери бяха как едни правоимащи хора неясно защо получаваха задължително гарантирано право да изнасят в чужбина евтиния ток от Козлодуй без да ги интересува че това рефлектира върху цената на вътрешното потребление в България. Това не е ли незаконна държавна помощ за частни офшорни компании свързани с чужди лобистки интереси? Ще се повтори ли същата схема и с АЕЦ Белене както едно време ВИС и СИК се менкаха една с друга пък кражбите, далаверите и схемите си оставаха едни и същи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още