IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море

Този път може да бъде наречен „Български поток“, казва президентът в интервю за "Комерсант"

10:16 | 21.05.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Този път на доставки на гориво ще отговори на изискванията за енергийна сигурност и ефективност не само за страна, но и за целия Европейски съюз. Това казва в интервю за руския вестник "Комерсант" президентът Румен Радев.

Днес Радев ще бъде на двудневно работно посещение в Руската федерация.

Българският държавен глава ще има среща със своя руски колега Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

Този път на доставките може да бъде наречен „Български поток“, казва в интервюто Радев,  цитиран от ТАСС.

Този подход е продиктуван от здравия разум, коментира той. 

По думите му логичният избор както за Русия, така и за България за разширяване на доставките на руски природен газ към Европа е пътят през българска територия.

"Затова в наш общ интерес е да получим пряко изход на руски газ на черноморското крайбрежие на България", казва Радев.

Той изтъква като предимства на България като газоразпределителен център изградената и действаща преносна система, свързваща страната с други държави от Централна Европа. Страната също така се стреми да увеличи обема на транзита с подкрепата на ЕС.

Запитан какво очаква от визитата, той казва, че това е първа среща на президентите на двете страни от 10 години. Толкова дълго отсъствие на диалог на най-високо равнище не отговаря на интересите на нашите народи, които са обединени от многовековни духовни и културни връзки, казва Радев. Той възнамерява да поднови поканата си към Путин да посети България през 2018 г.

„Моето отношение към санкциите е известно. Те не са повод за замразяване на отношенията. Никакви санкции не са вечни. Те нанасят щети за всички страни и представляват неефективен инструмент. Нещо повече, смятам, че свободната търговия в голяма степен допринася за мира, доколкото създава взаимни връзки, в чиито разрив никой не е заинтересован“, допълва президентът.

Що се отнася до ограничителните мерки на ЕС спрямо Русия, те имат за цел разрешаване на кризата в Украйна. Отмяната им е свързана с цялостно изпълнение на Минското споразумение, казва Радев. 

На въпрос има ли вероятност България да закупи допълнително изтребители МиГ от Русия, държавният глава казва: „България заяви намерение да модернизира военно-въздушните си сили чрез закупуването на боен самолет от нов тип. Според изискванията, утвърдени от българското правителство, изтребителите трябва да бъдат произведени и да са на въоръжение в поне една държава членка на НАТО или ЕС, което е логично от гледна точка на съюзническите ни задължения. Това изискване дава отговор на въпроса, така че нека да бъдем реалисти – закупуването на допълнителни изтребители МиГ е невъзможно“.

Към АЕЦ „Белене“ проявяват интерес чуждестранни инвеститори и аз очаквам, че българското правителство ще пристъпи към реализация на този проект именно чрез избора на стратегически инвеститор, казва още Радев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Да не те разочаровам, ама да те върна към фразата ти :...не, че нещо зависи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
...Друго нещо са ръбстите дупки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 12
barbaron
преди 5 години
michaelis12, ти си кръгъл червен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
Achtung
преди 5 години
Не че нещо зависи от президента, но голямо браво за думите, както за газовите доставки, така и за изтребителите, респект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 11
lozkhris
преди 5 години
Да-а... Г-н Президент, не става така. Идеми-додеми можем да играеме с измислената "държава" окоlо Вардаро, ама с онея, къде държат 2/3 от световните резерви на квото се сетиш - не става. Те за това азбуката им е дошла от "македонските зами".... A съвсем не след дълго парафа за газа ще го бадащисва Ердоан Ефенди.. Комшлък, комшлък, ама парата си е пара... Руската преса днес издевателства над България и с право.Когато си свикнал да лижеш подметки на национално ниво повече от 500 години, не е чудно защо от Москва си се обрънал със з.адника напред в обратната посока. Ако след некоя и друга година Центърът на душеприказчика се измести към Азия, или към Марс, можем да бъдем уверени, че лъсналият ни ще посочи правилната посока..."Българсски ", или какъвто и да е поток през и към България ще има на кукуво лято.Гответе шапките с пари за Ердоаня. Щот цената на газта нема е лицеприятна.Когато една страна излъчва ръководители като ББ и ги търпи десетилетие, заслужава баш да бъде презирана от целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 19
LaCosta
преди 5 години
Предполагам, че на Радев му е пределно ясно, че подобни реплики стават само за да се демонстрират добри чувства към домакините, но реално "Български поток" не може да има не само защото "Началникът" няма да ни разреши, но и защото вече България се е доказала като не надежден и несуверенен партньор за сериозен дългосрочен проект с Русия.Радев все пак трябва много да внимава в изказванията, защото в днешните "демокрации" медиите формират представите на населението и в една антируска медийна среда много бързо може да му спихне рейтинга след подобни недемократични изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 27
Стоян Петров
преди 5 години
А дали става да пиене? ..........Всъщност, ако беше така няма как да стигне до нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 21
michaelis12
преди 5 години
ей а аве ари вее, това ли обсъждаха на ЕС срешата у София ?!?! Ей тоз президентот ше излезе еббаси и контрата на Козяк 16 Цветанов и Сие .... :)) Много НеЕвроатлатическо от страна на началникот ама мноо тиз човек не съпувства ама ич за Демокрацията в Укрия, Немския Патик 2, Турския и сркви други LNGта от Сашшш .....Айде президента давай там да се махаме и от НАТОто и да се прибираме да бачкаме, че демагогия 30г. с либерастия ни писна на фуяя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 44
khao
преди 5 години
класически военнен шапкар, само се излага с изцепките си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
За чувствата на руснаците не се притеснявай. Споменаването на Български поток го е имало в одобреният от тях сценарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още