IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на Apple: Меркел не разбира изкуствения интелект

И без разкриването на данни може да се постигне напредък, смята Стив Возняк

12:50 | 21.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съоснователят на Apple Стив Возняк разкритикува в свое интервю дигиталната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел. Запитан какво мисли за изявлението на Меркел, че гражданите трябва да поставят своите страхове за данните и тяхното използване на второ място, така че Германия да не пропусне бума на развитието на изкуствения интелект, Возняк заяви пред бизнес сайта BusinessInsider, че канцлерът не разбира какво е изкуственият интелект.

"Тя не разбира, че изкуственият интелект не е истински разум като този на човешкия мозък", каза Возняк. Ако Меркел смята, че в бъдеще ще се нуждаем от Big Data, за да вземаме решения, това ще отнеме „част от нашето човешко същество, в което ни превърна еволюцията". 

Меркел заяви по-рано, че изкуственият интелект без данни е "като крава без храна".

Возняк гледа на това по различен начин, той смята, че е възможно да се постигне напредък дори и без разкриването на информация. „Чрез споделянето на данни ставаме субекти, които са контролирани от други хора". На Возняк тази мисъл не му харесва. Хората трябва да бъдат независими и свободни. "Това е пътят на творчеството".

Той основава Apple заедно с починалия през октомври 2011 г. Стив Джобс през 1977 г. и е отговорен в значителна степен за първите успешни модели Apple I и Apple II. В крайна сметка той напуска Apple в средата на 80-те години, но все още е свързан с компанията и редовно посещава нейни събития.

В разговора си с BusinessInsider Возняк говори и за дизеловия скандал при Volkswagen  и други германски производители на автомобили. Той вярва, че всички големи компании лъжат „до известна степен", за да печелят пари.

„Аз вече не мисля, че това е просто феномен на нашето време. Имах по-рано автомобил на Mercedes. Това е най-добрият сериен автомобил на света. Но сега много ми харесва Tesla". Той никога повече не иска да ходи до бензиностанция,  но чака „разумен електрически Mercedes". 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Мрекел много добре си разбира Изкуствения Интелект и сравнението което е направила е страхотно. Друг е въпроса дали искаме да си изградим една собствена анти утопия тип Оруел давайки личните си данни за конкурентни предимства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
nicknja
преди 5 години
ц-ъ-р-в-у-л-и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nicknja
преди 5 години
"...но чака разумен електрически Mercedes"това е точно в 10-та. харесвам тесла но ще си я купя когато я направят германците, нищо че немците са ***. хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 5 години
щеше да се очудя ако някой политик изобщо има някви разбирания по тази тема ... та безсмислена статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
bgMan
преди 5 години
По страшно от изкуствения интелект е естествената простотия.Като тази на Ангела Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още