IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа, Китай и Русия обсъждат нова сделка с Иран, твърди немски вестник

Новото споразумение предвижда финансова помощ за Иран, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети

09:16 | 20.05.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Иранският президент Хасан Рохани. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Иранският президент Хасан Рохани. Снимка: Архив Ройтерс

Дипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с Иран в надежда да бъде спасена ядрената сделка, от която САЩ се отказаха. Новото споразумение предвижда на Иран да бъде оказана финансова помощ, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети и намесата си в страните от региона. Това твърди в днешния си брой немският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс и БТА.

Дипломатите щели да се съберат следващата седмица във Виена за среща под председателството на Хелга Шмит, високопоставен дипломат от ЕС. 

Таблоидът, който се позовава на източници от ЕС, пише още, че на заседанието в австрийската столица ще бъдат представени Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция, но не и САЩ. Не е ясно дали Иран, който досега е отхвърлял призивите да спре ракетните си разработки, ще има свой пратеник във Виена. 

Със сключеното през 2015 г. споразумение Иран се съгласи да ограничи своите ядрени програми в замяна на снемане на повечето западни санкции. Едно от основните възражения на американския президент Доналд Тръмп срещу тази сделка е, че тя не обхваща иранските ракетни програми и иранската подкрепа за въоръжени групировки в Близкия изток, които Западът смята за терористични, припомни Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
kane
преди 5 години
..изпада ли в изолация сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
tisia
преди 5 години
...има за цел но още не е унищожила нито една държава за разлика от твоите "ангели" / ....великата америка.. /, които само за последните няколко години съсипаха 4-5 държави. ....отворете очи и за тези неща. ...случи ли се тази беда?....да, случи се и къде в цялата тази разруха да намерим лозунга, зад който застанаха разрушителите на тези суверенни държави? ...там, в тези разрушени и опустошени от войната държави, хората по-щастливи ли са от преди да им се случи демократизирането по американски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
bgMan
преди 5 години
Това ще се превърне в поредната сделка с дявола.За съжаление една от основната цел на аятоласите е унищожението на поне една чужда държава а всичко останало са само различни средства за постигането на тази цел. В една от знаменитите си речи чаллмата казва че дори унищожението на Израел да им струва жертва на 90% от населението на Иран това пак ще е победа за свещения ислям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още