IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Срещата на върха е успех за Борисов

България би извлякла конкретни стратегически ползи от стабилизацията на Балканите, твърди Петър Чолаков

08:42 | 18.05.18 г. 4
Политолог: Срещата на върха е успех за  Борисов

Като сериозен успех за България определи срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани  политологът Петър Чолаков.

Това е много голям успех за България, външнополитически успех и персонално успех за премиера Бойко Борисов. Така политологът Петър Чолаков коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани

Основен акцент на срещата бяха Западните Балкани. Политологът припомни, че въпросът за региона е поставен преди повече от 15 години, но до момента не се е състояла среща на такова равнище.

Важно разграничение, което той направи е, че срещата е насочена най-вече към задълбочаване на сътрудничеството, но не се цели задължително интегриране и присъединяване на страните към Европейския съюз. Като „отличници“ на

Балканите той посочи Сърбия и Черна гора, а за парадоксален определи факта, че именно те поддържат най-тесни връзки с Русия. Според него точно тук е съсредоточен европейският интерес и чрез присъединяване на тези държави би намаляло руското влияние в Европа. 

Според Петър Чолаков България би извлякла конкретни стратегически ползи от стабилизацията на Балканите и има пряк интерес тези държави да се присъединят както към ЕС, така и към НАТО.

Политологът разграничи няколко основни акцента, които са били обсъдени по време на срещата. Един от тях е темата за провала на сделката с Иран и едностранното решение на САЩ да се оттегли от нея. Той определи сделката като ключова по отношение на сигурността, а също и в икономическо отношение.

Като друга тема от изключителна важност политологът посочи протестите на транспортните фирми срещу инициативата, за която френският президент Макрон настоява. Тя би довела до големи финансови щети за малките и средни транспортни фирми, уточни той.

Целия коментар вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 4
dakl
преди 5 години
Проектът"западни Балкани" по същество не е е вропейски , а зад океански. В този смисъл пиарът на ББ няма нищо общо с интересите на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Вълчо-34
преди 5 години
Успех за България?!?! Ако това сочи политологията, аз съм китаец. Някакъв успех за баце - да, но за България, еле па за Народа - йок. Кой ще обясни врътката с превозвачите, кой ще зададе въпросите за лъжата в Сирия, посочиха ни, че Европа ще бъде дажена три скорости. Пълен буламач излезе тази среща - апнаха, пинаха, поцелуваха се и .... нищо за бежанците, за заплащането, квотите на селскостопанска продукция и още и още....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
bgMan
преди 5 години
Не виждам защо една подобна среща ще е успех за портиера, чиято работа е само учтиво да поздравява и да отваря вратата?Погледато от позицията на един бездомен клошар това може и да изглежда като някакъв успех но само ако портиера получава бакшиши.Та много му здраве на тоя платен политолог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Ако журналистиката е втората най-древна професия, политологията е третата. Няма как, тя е по-млада "наука".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още