IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян заплаши да анулира срещата си на върха с Доналд Тръмп

Причината са годишни съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили

07:47 | 16.05.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Северна Корея&nbsp;Ким Чен Ун<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен УнСнимка: Ройтерс

Северна Корея заплаши да анулира предвидената за 12 юни среща на върха между лидера й Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп заради съвместни военни учения на южнокорейските и американските сили, предаде Ройтерс.

Освен това страната отмени предвидената за сряда среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу тези военни учения, които се провеждат ежегодно, съобщи  севернокорейската държавна агенция KCNA.

Позовавайки се на първия заместник-министър на външните работи Ким Ке Гуан, KCNA предаде, че съдбата на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея, както и двустранните отношения „би била ясна", ако Вашингтон говори за "денуклеаризация на Севера в стил Либия". 

По думите му Северна Корея не е заинтересувана от среща на върха със САЩ, ако те продължат да настояват за едностранен отказ на Пхенян от ядрената му програма.

„Ние не сме заинтересувани от преговори, на които ще бъдем притиснати в ъгъла и ще ни се отправят искания едностранно да се откажем от ядреното оръжие. Не ни остава нищо друго, освен да преразгледаме въпроса за среща на върха със Съединените щати", каза севернокорейският представител. 

Той разкритикува също изявленията на Вашингтон, че Северна Корея трябва напълно да се откаже не само от ядрената си програма и балистичните ракети, но и от биологическите и химическите си оръжия.

Решението на Северна Корея да отмени междукорейските преговори на министерско равнище е достойно за съжаление, заяви същевременно южнокорейското Министерство на националното обединение.

„Решението на Северна Корея едностранно да отложи преговорите на високо равнище между двете Кореи, изтъквайки като причини годишното съвместно военновъздушно учение между Южна Корея и Съединените щати противоречи на духа на Декларацията от Панминчжон и е достойно за съжаление", посочи говорител на министерството. Той призова Севера незабавно да се върне на масата за преговори.

Съединените щати и Южна Корея увериха, че учението е с отбранителна цел, но Пхенян го окачестви като "военна провокация, насочена срещу положителното политическо развитие на Корейския полуостров". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 2
sdar
преди 5 години
Абе може ли да се пускат толкова некоректни коментари? Ще дойде стрината от Министерството на Истината и ще цензурира неистинните новини и коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Амчи и те к'ат назз - не могат да я окомплектоват. Имат вакантни места.Що 1/3 от кандидатите или вече са тлъсти, или криминално проявени, или наркомани. Опряха до с'екъф вид ***!А и в Ирак победиха на изборите антиамериканци - пак че треа аскер да пращат. Свет голем - не мое да огреят навсякъде. А пък колко им се иска :)да донесат демокрацията до всяка колибка и да сложат на всеки електронна гривна - не е истина просто!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Аз едно не мога да разбера - държавата с най-скъпа армия в света постоянно води преговори за разоръжаване на други държави. За къв ли *** име е това, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 4
sdar
преди 5 години
Лицемерието и двойния стандарт са в основата на съвременната евроатлантическа доктрина. Навремето хората поне са имали чест и достойнство ... Евроатлантическа еволюция, кво да праиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
И видя той - след Иран, че договорите с янките не струват хартията на която са написани и си рече, за к'во ми е таз' крива нива?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още